Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Προβολή: Save the Blue Heart of Europe

BLUE HEART: The Fight for Europe’s Last Wild Rivers

Το ντοκιμαντέρ έχει σαν περιοχή αναφοράς τη βαλκανική χερσόνησο, την πατρίδα των τελευταίων παρθένων ποταμών της Ευρώπης. Παρακολουθεί την επέλαση της υδροηλεκτρικής «ανάπτυξης», οποία απειλεί με αφανισμό το περιβάλλον, υδάτινο και χερσαίο, την κουλτούρα και τις ζωές ολόκληρων κοινοτήτων μιας σειράς ξεχασμένων περιοχών. 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς: «Τα Βαλκάνια είναι η πατρίδα των τελευταίων παρθένων ποταμών της Ευρώπης. Η ασύδοτη λογική μιας υποτιθέμενης αειφόρου υδροηλεκτρικής ανάπτυξης βάζει σε κίνδυνο τις εναπομείνασες άθικτες υδάτινες πηγές, το τοπίο και τις κοινότητες που τις περιβάλλουν. Tο ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τον κίνδυνο της καταστροφής και τον αγώνα των κοινοτήτων σε 6 διαφορετικές χώρες ενάντια στα φράγματα.»

«Τι θα συμβεί αν τελικά οι ένθερμες τοπικές αντιστάσεις δεν δικαιωθούν; Oι παραπόταμοι και οι υδάτινες πορείες τους, τα ρυάκια, οι όρμοι των τελευταίων άφρακτων ποταμών θα σφραγιστούν σε ένα σχέδιο 3.000 και πλέον φραγμάτων που ετοιμάζονται στη βαλκανική. Οι ακτβιστές που περιδιαβαίνουν τις όχθες αυτών των ποταμών σε έξι χώρες -και οι ΜΚΟ όπως η #RiverWatch- παλεύουν ενάντια σε κυβερνητικές διαφθορές και τεράστια ποσά ξένων επενδύσεων που πλαισιώνουν τα έργα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα περιστατικά των αγώνων που έχουν γίνει για τον Vjosa στην Αλβανία (τον δικό μας Αώο στα ελληνικά), το μεγαλύτερο άφρακτο ποτάμι της Ευρώπης, τις προσπάθειες να σωθεί ο απειλούμενος Βαλκάνιος λίγκας στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και τον αγώνα των γυναικών της Kruščica στη Βοσνία που εδώ και μήνες ηγούνται ενός δύσκολου αγώνα για να διαφυλάξουν τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού στην κοινότητά τους. Αυτές και άλλες ακόμη ιστορίες περιγράφουν με ακριβή τρόπο για πρώτη φορά την μεγαλύτερη επικείμενη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη.»

Σάββατο, 21 Ιουλίου στις 8 μ.μ. - 9 μ.μ.
Vovousa Festival
GR-44014 Vovoúsa, Ioannina, Greece

#SaveTheBlueHeart
#TheDamTruth
#VovousaFestival
#ProtectAoos

https://www.facebook.com/events/2585729701652334/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...