Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Η όπερα Προμηθέας Δεσμώτης στο 9o Γυμνάσιο Αθηνών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ
ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα
9o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020
Τρώων 2, Αθήνα 118 51
ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΡΥΣΘΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΙΡΑΚΟΣ
ΑΛΚΜΗΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΤΩΝΗ
ΙΟΛΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ
Παντελής Λεγάκης, πιάνο

Διβάνης Ευάγγελος, Διευθυντής, Αναστασία Μπαλιάκα, Υποδιευθύντρια
Θεατρική Ομάδα 9ου Γυμνασίου Αθηνών σε επιμέλεια της φιλολόγου
Χορωδία 9ου Γυμνασίου Αθηνών υπό την διεύθυνση της μουσικού

Πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) . Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Εκπαιδευτική παράσταση με Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τα σχολεία της Δ.Δ.Ε. Α' Αθήνας

Ιστορικό του έργου: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Π. Καρούσου
Το έργο είναι βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μετάφραση Γρυπάρη. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Place des Arts, και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Κορινθίων, Χαλκίδας, Σαλαμίνας, Καλλιθέας, Αργοστολίου, Ιθάκης, στην αίθουσα συναυλιών Παρνασσός, στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το Μάρτη του 2014 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο παρουσιάστηκε στο Queens’ Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής όπερας που ταξιδέψε έργο από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη παρουσιάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός». Το 2016 παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (Αμφιθέατρο Richelieu της Σορβόννης) με πρωταγωνιστές τους: Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Φίλιππος Μοδινός, και Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη στο πιάνο, και το 2017 στην Εθνική Όπερα της Σόφιας (Sofia National Opera and Ballet). Από το 2017 η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας (Ι.Ε.Π.) με εισαγωγικό σεμινάριο «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία» στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη τη διαδραστική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

https://www.facebook.com/events/2442209289426089/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...