Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

«Οι τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής»

 


Τον εξαιρετικά πλούσιο διάκοσμο των Ανακτόρων φανερώνουν οι τοιχογραφίες που διασώζονται στις Αίθουσες Τροπαίων και Υπασπιστών, που σήμερα αποτελούν την Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Μεγάρου της Βουλής. Στη ζωφόρο (ύψους 1.22 μ. και μήκους 78 μ.) αποτυπώνονται γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και προσωπογραφίες αγωνιστών, σε σχέδια του γλύπτη Λούντβιχ Μίκαελ φον Σβαντάλερ (Ludwig Michael von Schwanthaler) και με τη συνεργασία των ζωγράφων Φίλιππου και Γεώργιου Μαργαρίτη.

Στο λεύκωμα «Οι τοιχογραφίες του Μεγάρου της Βουλής» ο καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου παρουσιάζει τις τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο της ανοικοδόμησης του κτιρίου ως ανακτόρου του Όθωνα. Παράλληλα, στο έργο παρουσιάζεται το καλλιτεχνικό κλίμα της εποχής που επηρεαζόταν από τα κινήματα του ρομαντισμού και του φιλελληνισμού. Η β´ έκδοση του λευκώματος (η πρώτη εξαντλημένη έκδοση είχε τον τίτλο: «H Εικονογράφηση του Μεγάρου της Βουλής») παρουσιάζει τις τοιχογραφίες του Μεγάρου μετά τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν το 2003, καθώς και εκτενή αναφορά στις εργασίες συντήρησης της τοιχογραφικής διακόσμησης του κτιρίου.
Το λεύκωμα διατίθεται στα σημεία πώλησης των εκδόσεών μας https://tinyurl.com/ycugzj3u, καθώς και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://tinyurl.com/y6zjs47u
1. Εξώφυλλο της έκδοσης
2. Ο Μπότσαρης επιτίθεται στο στρατόπεδο των Τούρκων στο Καρπενήσι
(Αίθουσα των Τροπαίων, νότιος τοίχος)
3. Λεηλασία της Πελοποννήσου από τον Ιμπραήμ Πασά. Προσωποποίηση της πόλης του Μεσολογγίου
(Αίθουσα των Τροπαίων, νότιος τοίχος)
4. Ο Λουδοβίκος Α΄ παρουσιάζει τον Όθωνα στους Έλληνες απεσταλμένους στο Μόναχο.
(Αίθουσα των Τροπαίων, δυτικός τοίχος)
⏰ Κάθε Παρασκευή, ένα θέμα που συνδέεται με το 1821, από τις δράσεις του Ιδρύματος της Βουλής - καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...