Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το Ξεχασμένο Πουλί του Παραδείσου | A' online προβολή


 [Το λινκ για την προβολή θα δημοσιευθεί σε αυτή τη σελίδα και στο σάιτ της πόλη Κ}

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 , και ενώ ήταν σχεδόν έτοιμος ο υποτιτλισμός του ντοκιμαντέρ «Το Ξεχασμένο Πουλί του Παραδείσου» (Forgotten Bird of Paradise) που θα παρακολουθήσετε, στο Cenderawasih University της Abepura, προαστίου της Jayapura (West Papua), ο ινδονησιακός στρατός και η αστυνομία διέλυσαν βίαια, κάνοντας χρήση πυροβόλων όπλων, την συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου αυτονομίας για την Παπούα, το οποίο προετοίμασε η κυβέρνηση της Ινδονησίας, αλλά το απορρίπτουν οι ντόπιοι. Mερικά ιστορικά στοιχεία συνοδευτικά του video για την αντίσταση των Παπούα και την καταστολή τους από το Ινδονησιακό κράτος στην δεκαετία του 1960, ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα 60 χρόνια. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://poli-k.net/ntokimader-tov-xechasmeno-agona-tis.../
Το ντοκιμαντέρ
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Forgotten Bird of Paradise, παρουσιάζει σπάνιες και συγκινητικές εικόνες για τον αγώνα για ανεξαρτησία που ξεκίνησε στην περιοχή μετά την εισβολή της Ινδονησίας στη Δυτική Παπούα το 1962.
Με τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαγορεύεται να πλησιάσουν την περιοχή, ο Άγγλος σκηνοθέτης Dominic Brown ταξιδεύει κρυφά, χωρίς να το γνωρίζουν οι ινδονησιακές αρχές.
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει εικόνες από τους μαχητές της ελευθερίας της Δυτικής Παπούα στο προπύργιό τους βαθιά στη ζούγκλα, καθώς και συνεντεύξεις με θύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ινδονησιακού καθεστώτος. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε επίσης εικόνες από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής για όσους ζουν υπό την αποικιακή κυριαρχία της Ινδονησίας, η οποία φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του απαρτχάιντ.
Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι μια συνέντευξη που διεξήχθη με τον πολιτικό κρατούμενο Yusak Pakage. Φυλακίστηκε για δέκα χρόνια επειδή συμμετείχε σε μια ειρηνική τελετή ανύψησης της σημαίας των Παπούα, και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως «φυλακισμένος συνείδησης». Η συνέντευξη με τον Pakage καταγράφηκε κρυφά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για τραύματα από βασανιστήρια.
Το ντοκιμαντέρ ενημερώνει επίσης για τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή γύρω από τη σύγκρουση στη Δυτική Παπούα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των διεθνών κοινοβουλευτικών για τη Δυτική Παπούα. Φαίνεται πως ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτικών αυξάνουν συλλογικά τις φωνές τους ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή και υποστηρίζουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Παπούα.
Βραβεία:
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ - Dam Short Film Festival, 2011
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ντέιβις, 2015
Παραγωγή, σκηνοθεσία, μαγνητοσκόπηση & επεξεργασία από τον Dominic Brown
27 λεπτά | 2009 | 16: 9
Μετάφραση: Γεωργία Μπούμπαρη
Υποτιτλισμός-Επιμέλεια: πόλη Κ
Wednesday 14/10/2020 19:00 
Hosted by πόλη Κ
Online event

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...