Σάββατο 24 Απριλίου 2021

«ΔΕΚΑΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΕΘΝΟΣ» «1821-2021 Τα πριν και τα μετά του αγώνα για την παλιγγενεσία»

 


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ!

«ΔΕΚΑΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΕΘΝΟΣ»
«1821-2021 Τα πριν και τα μετά του αγώνα για την παλιγγενεσία»
«Αν και το ’21 έφερε εντός του την σπίθα της πολιτικής αμφισβήτησης, που αναπτύχθηκε και εκδηλώθηκε με τον Διαφωτισμό, την Γαλλική Επανάσταση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό του θεοκρατικού και φεουδαρχικού πλαισίου ανάπτυξης, εν τούτοις η κατάληξή του δεν υπήρξε συνεπής προς τους σκοπούς και τις αιτίες που το έθεσαν σαν αναγκαιότητα, την δημιουργία ενός δυτικού κράτους, που θα τιμά το εθνικό του όνομα «Ελλάς». Αντίθετα, επικράτησε ή καλύτερα αφέθηκε να επικρατήσει ως σύστημα διακυβέρνησης η «χριστοκρατία», και το πολιτιστικό της υποπροϊόν, η περίφημη «ρωμιοσύνη».
Πρόκειται για έναν «πολιτισμό» ή καλύτερα για μία δέσμη απαξιώσεων, που αυτοαναπαράγεται εξαιτίας της αχρειότητας και η οποία εξιδανικεύει την ανάθεση ευθυνών στους «άλλους». Αυτό το σύστημα παράγει έναν τύπο ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του «πολιτισμένο», διότι έχει ως πνευματικά του εφόδια την δεισιδαιμονία, την απλοϊκότητα, τον λαϊκισμό, το μίσος προς το ανώτερο, επειδή απαιτείται κόπος για να του ομοιάσει, και το μίσος προς το κατώτερο, γιατί του θυμίζει αυτό από το οποίο θέλει να ξεφύγει. Στην πραγματικότητα ο Ρωμιός πολιτισμικά είναι ακόμα Οθωμανός, θρησκευτικά είναι ιουδαίος και πολιτικά είναι βυζαντινός. Συνέπεια όλων αυτών είναι να στερείται της κατάκτησης της αυτοαμφισβήτησης και της αυτοκριτικής, που κατάφερε ο δυτικός κόσμος μιμούμενος τους Έλληνες. Εδώ ο Ρωμιός αρνείται την αυτοκριτική και αφήνεται στο οθωμανικό kismet, για να του λύσει όλα τα προβλήματα.
Πριν από 200 έτη δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να οικοδομηθεί ένας «νέος Ελληνισμός», που θα τιμά και θα σέβεται το παρελθόν και την Εθνική του θρησκεία, θα διαπαιδαγωγεί τα τέκνα του με το ελληνικό αξιακό σύστημα, όχι ως δούλους του Ιεχωβά, αλλά ως Πολίτες οι οποίοι θα τοποθετούν υψηλότερα το «εμείς» από το «εγώ», ένας Ελληνισμός, που θα αφουγκράζεται όσους μετέχουν σε αυτόν σαν ένα καθημερινό δημοψήφισμα, έναν διαρκή αναστοχασμό και μια πάλη Ιδεών, που θα επιμερίζει την Ευνομία και την Ευζωία στην καθημερινότητα, ένας Ελληνισμός, που θα μπορούσε να είναι ο φωτοδότης πνευματικός Ήλιος ολόκληρης της ανθρωπότητος. Αντί για αυτό επιλέχθηκε αυτό που επιλέχθηκε. Το αν πέτυχε η Εθνεγερσία του ’21 ή αν ακόμα εκκρεμεί μια ολοκλήρωση, που θα θέσει ένα τέλος στην επί 16 αιώνες πνευματική τουλάχιστον κατάκτηση του τόπου μας, καλείται να το σταθμίσει ο αναγνώστης, διαβάζοντας και την τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου.»
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία «Όναρ» και «Πολιτεία»
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
Χρονολόγιο από το έτος 990μ.α.χ.χ. έως το 2017μ.α.χ.χ.
Γράφουν οι:
Βλάσης Γ. Ρασσιάς
Η συμμετοχή των «Πληθωνιστών» στις τελευταίες μάχες του 15ου αιώνα κατά των Οθωμανών
Ιωάννης Μπαντέκας
Διήγησις επιλεγμένων συμβάντων της ελληνικής επαναστάσεως με κέντρο τον βίο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την κλεφτουριά του Μοριά και τις ιστορικές τους καταβολές
Χρήστος Πολατίδης
Η επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία και η προδοσία του Εμμανουήλ Παπά από τους μοναχούς του Άθωνα
Ελένη Πετρή
Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την επανάσταση του 1821. Το κρυφό σχολειό και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός
Αιμιλία Ματθέ
Η ανεξιθρησκία και η θρησκευτική ελευθερία στα Ελληνικά Συντάγματα
Βλάσης Γ. Ρασσιάς
Ο χαλασμός των Κλεφτών κατά το 1806
Δημήτριος Τακτικός
«Ελεύθεροι Έλληνες…!» Διαστάσεις στο επιστολικό υλικό του Αδαμάντιου Κοραή
Ιωάννης Βλαχούλης
Ελληνικό ιδεώδες και παιδεία στα χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς, με ειδική μνεία στα Επτάνησα
Νικόλαος Πετράτος
Oὐ γάρ ἐστιν ἐξουσία εἰ μὴ ὑπὸ Θεοῦ: Ο ρόλος της εκκλησίας στην τουρκοκρατία.
Α. Καρακώστας - Π. Συριάνος
Πολιτισμική και κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων της εποχής του Όθωνα
Ελένη Ξάνθη
Πνευματική παραγωγή του Ελληνικού Έθνους από τον 17ο έως την αυγή του 19ου αιώνα
Ουρανία Τουτουντζή
Το αίτημα μιας υγιούς και ανεξάρτητης παιδείας
στην απελευθερωμένη Ελλάδα
Κωνσταντίνος Κεχαγιάς
Για την ατυχή κατάληξη μιας εθνικής επανάστασης που έφερε στη θέση του Τούρκου τον χριστιανό αυθέντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...