Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους" στο B&E Goulandris Foundation

Επιδιώκοντας να φέρνουμε πάντα κοντά σας όσα περισσότερα καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα συμβαίνουν γιατί πιστεύουμε πως στο "πνεύμα έχουν δικαίωμα όλοι"επισκεφθήκαμε την έκθεση "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους" στο B&E Goulandris Foundation στο Παγκράτι οργανώνοντας μια ατομική ξενάγηση για εσάς που τη χάσατε ή για εσάς που την είδατε και θέλετε ακόμα μια φορά.
Δείτε εδώ όλο το βίντεο της ξενάγησης: https://www.youtube.com/watch?v=HumniFcuwYM&t=9s
Λίγα λόγια για την έκθεση (21.09 - 12.12 2022)
Η έκθεση αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις μακραίωνες εστίες του. Μια επέτειος η οποία καταγράφεται ως μέγιστο κεφάλαιο της κατ’ εξοχήν καταστροφής στην ελληνική ιστορία, είναι καιρός μνημοσύνης και ενθυμήσεων.
Οι μνήμες αναζητούν διέξοδο προς τις πηγές του ιστορικού χρόνου και αποτελούν ταυτοχρόνως υπενθύμιση της οφειλής και του χρέους προς αυτούς που σθεναρά αντιτάχθηκαν στη διάβρωση της συλλογικής μνήμης, κάνοντας λάβαρο εθνικού χρέους την πρόθεση αναστήλωσης του ιερού της «Ελληνικότητας» και αναζωπύρωσης της φλόγας της επί εκατό χρόνια παραμερισμένης παράδοσης.
Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες:
α) Οι πρώτοι μαθητές
β) Μύθοι και ήρωες
γ) Προσωπογραφίες
δ) Τοπογραφίες
ε) Ο ξεριζωμός
στ) Ιστορήσεις ναών
ζ) Εικονογραφία
Λίγα λόγια για τον Φώτη Κόντογλου (1895-1965)
Ο Φώτης Κόντογλου, από τις εμβληματικότερες μορφές αυτής της γενιάς, ως αυθεντικός εκφραστής της ανάγκης επιστροφής προς τα θέσμια των παραδόσεων και της λαϊκής παράδοσης, έθεσε ως κυρίαρχο ζητούμενο την απαλλαγή από την κηδεμονία και την εξάρτηση από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της Δύσης. Την παράδοση ήθελε ελληνοπρεπή και σε αδιάσπαστη ενότητα με το ορθόδοξο δόγμα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...