Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Κοπή Πίτας Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

 


Κοπή Πίτας Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε φιλικό και εγκάρδιο περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024 η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Το ραντεβού δόθηκε στο πάντα φιλόξενο εντευκτήριό μας, το οποίο γέμισε από μέλη και φίλους μας, ενώ με την παρουσία τους μεταξύ άλλων μας τίμησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδας κ. Εμμανουήλ εκπροσωπώντας το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο κ. Νικόλαος Κόπελος Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ, ο Επίτιμος Προέδρος της ΕΚΑ κ. Στέφανος Ταμβάκης και εκπρόσωποι από όλα τα σωματεία Αιγυπτιωτών στην Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστας Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε «Καλή και δημιουργική χρονιά». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα μέλη, τους φίλους, τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Συνδέσμου για τη στήριξη τους και αναφέρθηκε στους δεσμούς που μας ενώνουν. «Το έθιμο της κοπής της πίτας έχει βαθιές ρίζες στην παράδοσή μας και έχει έναν πολύ σημαντικό οικογενειακό χαρακτήρα. Είναι κάτι που το κάνουμε όλοι μας με τις οικογένειές μας, τα κοντινά μας αγαπημένα πρόσωπα και επιλέγουμε με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε «ποδαρικό» στη νέα χρονιά. Έτσι κι εμείς, όλοι όσοι είμαστε εδώ και όσοι θα ήθελαν να παρευρίσκονται, αλλά δεν τα κατάφεραν, είμαστε μια «οικογένεια». Μια μεγάλη οικογένεια Αιγυπτιωτών που παλεύουμε παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσουμε την πλούσια παράδοσή μας και την βαριά κληρονομιά μας. Είμαστε εδώ στο δεύτερο σπίτι μας, στο εντευκτήριο μας, για να υποδεχτούμε το νέο έτος, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και να πορευτούμε και πάλι μαζί, έχοντας για οδηγό τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς που έχουμε αναπτύξει. Δεσμοί, που ολοένα ισχυροποιούνται με την πάροδο του χρόνου».
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Νικόλαου Κόπελου, της Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Βίλλυς Πολίτη – Ζουέ και του Επίτιμου Προέδρου της ΕΚΑ κ. Στέφανου Ταμβάκη που αναφέρθηκαν στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο Σύνδεσμος με τις Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο, επαίνεσαν το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος, επισήμαναν ότι θα είναι πάντα δίπλα μας και ευχήθηκαν στα μέλη μας μια Καλή Χρονιά με υγεία.
Όλοι μαζί και με μία φωνή τραγουδήσαμε τα Κάλαντα με την Χορωδία μας, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη.
Κατόπιν η βασιλόπιτα ευλογήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πτολεμαΐδας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε στους παρευρισκόμενους τις ευχές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ ενώ στη συνέχεια, με λόγο που συγκίνησε, αναφέρθηκε στην αγάπη που συνδέει τα μέλη και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας και μακροημέρευσης του Συνδέσμου.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, το ζαχαροπλαστείο Mike Patisserie των συμπατριωτών μας κ.κ. Γ. & Τ. Διαμαντάκη για την προσφορά της βασιλόπιτας, τις αδελφές Λεονταράκη και το κοσμηματοπωλείο τους, το ζεύγος Βίλλυ και Βασίλη Ζουέ και τις αδελφές Μιχαηλίδου για την προσφορά των φλουριών.
Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Πρόεδροι: Ρότζερ Γκάττ του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, η κα Π. Χαρίτου - Πεκλάρη του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Μανσούρας, ο κ. Γ. Μαρκουλής του Συλλόγου Ισμαηλιωτών, κ. Στ. Χατζηχαραλάμπους του Συλλόγου Αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής & Επαγγελματικής Σχολής Αλεξανδρείας, κ. Γ. Κατσίμπας του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας, ο κ. Μ. Μπίσκος του Συλλόγου Ελλήνων Καίρου, ο κ. Χ. Ευαγγέλου Αρχηγός της Ένωσης Π. Προσκόπων Αλεξανδρείας & Καϊρου, ο κ. Δ. Ευσταθιάδης των Παλαιών Πολεμιστών και Εκπρόσωποι Αιγυπτιώτικων Συλλόγων.
Σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική Χρονιά με υγεία! Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...