Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το πιο τεχνολογικά πολύπλοκο αντικείμενο που έχει βρεθεί ποτέ από τον αρχαίο κόσμο.


 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το πιο τεχνολογικά πολύπλοκο αντικείμενο που έχει βρεθεί ποτέ από τον αρχαίο κόσμο.

Χρονολογείται από το ~200-100 π.Χ. και ονομάζεται "υπολογιστής ρολογιού", αυτό το μικρό μπρούτζινο όργανο, με πάνω από τριάντα γρανάζια κρυμμένες πίσω από τα καντράν του, προηγείται κάθε μηχανή συγκρίσιμης πολυπλοκότητας περισσότερο από μια χιλιετία.
Το τεχνούργημα αυτό ήταν ανάμεσα σε συντρίμμια που ανασύρθηκαν από ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών του ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων το 1901. Βρέθηκε ως ένα εξόγκωμα, αργότερα χωρισμένο σε τρία κύρια θραύσματα που τώρα χωρίζονται σε 82 ξεχωριστά θραύσματα μετά από προσπάθειες διατήρησης.
Για να χρησιμοποιήσετε το όργανο, απλά θα εισάγατε μια ημερομηνία χρησιμοποιώντας μανιβέλα, και, όταν τα γρανάζια σταματούσαν να περιστρέφονται, ένας πλούτος πληροφοριών εμφανίζεται στα δάχτυλά σας: οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης, των πλανητών και των αστέρων, η σεληνιακή φάση, οι ημερομηνίες του επερχόμενου λαρ εκλείψεις, η ταχύτητα της Σελήνης μέσα από τον ουρανό, ακόμα και τις ημερομηνίες των αρχαίων αθλητικών αγώνων (παρόμοιοι με τους Ολυμπιακούς μας αγώνες). Το καντράν ημερολογίου του μηχανισμού είναι απίστευτα πολύπλοκο.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Douglas Skelton: «Ο όρμος των καταιγίδων»

  Λεύκη Σαραντινού Η αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και ευπώλητα λογοτεχνικά είδη στις μέρες μας. Κι ενώ γύρω μας ε...