Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα "Νικόλαος Λάβδας" στα ωδεία της πόλης μας

Σε έργα των: A.Vivaldi, R.Calace, C.Mandonico, D.Nicolau,

Παρασκευή 28-02-2014,  ΩΡΑ 20.30

ελεύθερη είσοδος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Λυκούργου 50 & Ελευθερίας, Μοσχάτο
τηλ. 2104833230
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
-Concerto in Do maggiore RV 443                                    Antonio Vivaldi (1678 - 1741)
Per flautino, archi e b.c*
Allegro - Largo - Allegro molto
-Concerto in Sib maggiore Anh.18 RV 364
Per violino, oboe, archi e b.c**
Allegro - Grave - Allegro
-Concerto in Sol maggiore RV 532
per 2 mandolini, archi e b.c
Allegro - Andante - Allegro
_____________________________________________________________________
-Tramonto "pensiero descrittivo" op.81                         Raffaele Calace (1863 - 1934)
arrang. Ugo Orlandi-Claudio Mandonico
______________________________________________________________________
-Suite Spagnola                                                                   Claudio Mandonico (b1957)
Canta Galo vien o Dia - Habanera - Pelota
______________________________________________________________________
-Tabarin  &  Summer Dance                                              Dimitri Nicolau (1946 - 2008)
(from Simple Suite op.151)
______________________________________________________________________
προσκεκλημένοι σολίστ:
*  Μαρίνος Τρανουδάκης, βιμπράφωνο
** Μαρία Σιφναίου, όμποε

ΙΣΤΟΡΙΚΟ "ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑΣ"
Η Αθηναϊκή Μανδολινάτα ήταν μουσικό σωματείο, με σημαντική θέση στα μουσικά πράγματα της Αθήνας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τελούσε υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Λάβδα(1879-1940), μαέστρου, συνθέτη, παιδαγωγού και διδάκτορος φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Ν. Λάβδας σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και ιδιωτικά με τον Δ. Λαυράγκα.
Το 1900, συγκρότησε ορχήστρα 20 εκτελεστών και έδωσε την πρώτη του συναυλία στον "Παρνασσό", στις 26 Μαΐου. Η επιτυχία αυτής της συναυλίας τον οδήγησε στην ίδρυση του συλλόγου "Αθηναϊκή Μανδολινάτα" και ήδη το 1901 είχε εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο Ωδείο. Πραγματοποίησε ειδικές εξαιρετικά τιμητικές εμφανίσεις, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1906), για τον βασιλιά της Ιταλίας Βίκτορα Εμμανουήλ Γ' (1907), και τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β' στο "Αχίλλειο" της Κερκύρας (1910). Επίσης πραγματοποίησε περιοδείες στο εξωτερικό (Κάιρο και Αλεξάνδρεια 1907, Σμύρνη 1908, Ν. Υόρκη 1912).
Καθοριστικής σημασίας υπήρξε ο Διαγωνισμός Μανδολινάτας στην Cremona, το 1910. Εκεί, η ορχήστρα ήρθε 1η μεταξύ 32 ονομαστών παρόμοιων συγκροτημάτων που διαγωνίστηκαν, κατακτώντας τα 3 πρώτα βραβεία της διακεκριμένης κατηγορίας, το μέγα βραβείο και το χρυσό Μετάλλιο της βασιλομήτορος, ενώ ο Ν. Λάβδας τιμήθηκε με το Α' βραβείο διεύθυνσης.
Από το σημείο αυτό και μετά, η πορεία της ορχήστρας, του ωδείου και του Ν. Λάβδα υπήρξε ανοδική, μέχρι το θάνατό του και την εμπλοκή της Ελλάδας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησαν και στη διάλυση της ορχήστρας.
Τον Νοέμβριο του 2010 στην Cremona, υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης και της επαρχίας της Λομβαρδίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του διαγωνισμού Μανδολινάτας, και ειδική μνεία έγινε στην Αθηναϊκή Μανδολινάτα και τον μαέστρο και διευθυντή της.
Υπεύθυνος για την όλη διοργάνωση ήταν ο διεθνούς φήμης σολίστ, και συνεργάτης των Solisti Veneti, Ugo Orlandi. Εμφανίστηκαν όσα από τα συγκροτήματα που είχαν εμφανιστεί το 1910 υπάρχουν και σήμερα, ενώ από την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο «Δημήτρης Δούνης».
Με την υποστήριξη του Φ. Σ. "Παρνασσός" αποφασίστηκε η επανασύσταση της Αθηναϊκής Μαντολινάτας "Νικόλαος Λάβδας" προσδοκώντας στην ιστορική συνέχεια με την, διαλυθείσα το 1940, παλαιά «Αθηναϊκή Μανδολινάτα» που διασφαλίζεται μέσω του αρχείου και ρεπερτορίου της, το οποίο βρίσκεται ολόκληρο στην κατοχή του Δρ Αλέξανδρου Α. Λάβδα.
Η ορχήστρα έχει ως στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των πρωτότυπων έργων ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας.
Διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ugo Orlandi σεμινάρια μαντολίνου με σκοπό την εξοικείωση των μελών της με το ευρύτερο ρεπερτόριο του οργάνου δίνοντας παράλληλα ένα κίνητρο για μια ολοκληρωμένη και συστηματική σπουδή.
Έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ "Αντανάκλασις" στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρου Μυκόνου, στο "Sinfonia Piraeus" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ενώ εμφανίζεται τακτικά ως ορχήστρα residence στην αίθουσα του Φ.Σ.Παρνασσός.
Στην πρόσφατη πολιτιστική ανταλλαγή με την orchestra di mandolini e chitarre "Citta di Brescia" υπό τη διεύθυνση του Claudio Mandonico ηχογράφησαν μαζί το πρώτο cd με τίτλο "Ελληνική Ραψωδία" (πρόκειται να κυκλοφορήσει), ένα αφιέρωμα σχεδόν φόρος τιμής στην "Αθηναϊκή Μανδολινάτα" και το μαέστρο της Ν.Λάβδα καθώς και σε επιλεγμένα έργα ξένων συνθετών με ελληνική θεματολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...