Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΙΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ UNESCO (WFUCA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Από τις 6 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε διεθνές Συνέδριο Ομίλων για την UNESCO από τις δύο πλευρές της Μεσογείου με θέμα «Ο ρόλος των Ομίλων για την UNESCO αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου» από την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO Λιβάνου που εδρεύει στη Βηρυτό.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομίλων για την UNESCO από Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Λίβανος, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Τυνησία, με συντονίστρια την Γενική Γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής Λιβάνου για την UNESCO κα Zahida Darwiche Jabbour καθώς και πολλούς άλλους εξέχοντες Επιστήμονες. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων με τον Πρόεδρο του Ομίλου και Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και την εκπρόσωπο της Νεολαίας του Ομίλου. Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) κ. Γεώργιος Χριστοφίδης.
Συγκεκριμένα, οι κεντρικές θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στο Συνέδριο ήταν οι εξής: «Βία: αίτια, εκδηλώσεις και τα μέσα επίλυσης», «Οι διάφορες μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων», «Απομόνωση και ριζοσπαστισμός», «Κοινωνικές μεταβολές και στις δύο πλευρές της Μεσογείου: Ευκαιρίες και κίνδυνοι», «Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά ζητήματα» και έκλεισαν με την διάλεξη «Προς μία παγκόσμια αλληλεγγύη».
Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης κλήθηκε να αναπτύξει το ζήτημα της Κλιματικής αλλαγής και τα Περιβαλλοντολογικά θέματα ο οποίος στην εισήγησή του παρουσίασε τις μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας καθώς και όλες τις δράσεις του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τονίζοντας «Οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του στο Πρώτο Λιμάνι της Ελλάδας και τις γύρω περιοχές λειτουργούν φιλικά προς το περιβάλλον. Η δομή του Λαχανόκηπου αποτελεί το κυριότερο παράδειγμα καθώς πρόκειται για μία μεγάλη έκταση γης όπου άποροι ωφελούμενοι των Δομών μπορούν να καλλιεργήσουν λαχανικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία και συντήρηση των Δομών είναι ανακυκλώσιμα ενώ όλα τα απορρίμματα των Δομών ανακυκλώνονται και τα είδη ρουχισμού και άλλα χρηστικά είδη αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως».
Η Εκπρόσωπος της Νεολαίας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κλήθηκε να αναπτύξει την κοινωνική ένταξη μέσω της Εκπαίδευσης, των Μουσείων και μέσω της πρόσβασης στην Πολιτιστική Κληρονομιά τονίζοντας στην εισήγησή της «Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει υλοποιήσει ποικίλα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Ανταλλαγών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρόγραμμα “Museum: the actionography of European People” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και σε συνεργασία με τους Youth UNESCO Club UNITY (Μόσχα , Ρωσία) και A.C.C.S.A.L.P.A. (Κοντάντα , Ρουμανία ) «Youth in Action - Νέα Γενιά σε Δράση, 2007-2013» όπου συμμετείχαν μαθητές από την Ρωσία, την Ρουμανία και την Ελλάδα. Επίσης στον Όμιλο πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ξένων Γλωσσών, Ελληνικής Γλώσσας σε αλλοδαπούς, Χορού, Μουσικής, Υποκριτικής που απευθύνονται κυρίως στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες όπως είναι άποροι, άστεγοι και εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι καθώς και μέλη μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών» ενώ αναφέρθηκε και στις ομοιότητες των Μεσογειακών κρατών που ως γειτονικές χώρες οφείλουν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους ενωμένες....γειτονικές χώρες, πολλά κοινά. Οφείλουν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους ενωμένοι μέσω των Πολυπολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο όπου προγραμματίστηκε το Συνέδριο καθώς στον Λίβανο υπάρχουν έντονοι φόβοι για εξάπλωση εμφυλίου πολέμου ενώ επίσης κρίσιμη είναι και η πολιτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Υπήρξε έντονα συγκινησιακό κλίμα και ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «θα πρέπει όλοι μας να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή χωρών της Μέσης Ανατολής σε κάθε δράση της UNESCO όπου ως βασική αρχή έχει την οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου».

Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την αρχαία πόλη της Βύβλου, πόλη που αποτελούσε μεγάλο ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο κατά τους φοινικικούς χρόνους και ανήκει στον Κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τοπικούς ομίλους για την UNESCO του Λιβάνου και να γνωρίσουν το έργο τους.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης τίμησε την κα Άντζελα Δημητρίου για την Προσφορά της στο Ελληνικό Τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου

  ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΡΙΜΑ… της Μαρίνας Σωτηροπούλου / Νέο έργο Μια επίκαιρη κωμωδία για την παρακμή της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάβ...