Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Η Αναστασία Αποστολοπούλου Παπαδάτουπρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλληνίας
Ιθάκης και Ζακύνθου επεκτείνει τις δραστηριότητες της UNESCO στο νησί της Ζακύνθου με πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, φεστιβάλ εικαστικών τεχνών και ζωγραφικής. 
Στα πλαίσια της προώθησης της Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδος και ανάδειξης της ιστορίας, της τέχνης, της παράδοσης αλλά και του γεωγραφικού πλούτου όλων των περιοχών της χώρας μας, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει με την υποστήριξη του Ομίλου UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης, διήμερο αφιέρωμα στη Ζάκυνθο.
Το «Φιόρο του Λεβάντε», το πανέμορφο, πράσινο νησί του Ιονίου, η Ζάκυνθος, ταξιδεύει στην Αθήνα και ρίχνει άγκυρα στο νεοκλασικό κτίριο του Ελληνικού ICOMOS, όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε ένα μοναδικό διήμερο αφιέρωμα στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2014.
Μέσω της τέχνης, ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί νοερά στις πλατιές αμμώδεις παραλίες και θα κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά της, συντροφιά με τις θαλάσσιες χελώνες. Θα σιγοτραγουδήσει τις όμορφες καντάδες, θα παρασυρθεί στο ρυθμό των παραδοσιακών χορών, θα γευτεί παραδοσιακά εδέσματα και θα θαυμάσει δημιουργίες καλλιτεχνών. Μα πάνω απ’ όλα θα ορθώσει το ανάστημα του στο άκουσμα του «Ὕμνου εἰς τὴν Ἐλευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA), Υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης δήλωσε τα εξής: «Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος μοναδικός, με φυσικό πλούτο και σημαντική ιστορία. Δε θα μπορούσε να λείψει από τις πολιτιστικές μας δράσεις. Ετοιμάσαμε ένα ταξίδι στον ζακυνθινό πολιτισμό, τη μακρά ιστορική και μουσική παράδοση, τη λαϊκή τέχνη και τη σύγχρονη πολιτιστική δραστηριότητα. Το μεράκι των Ζακυνθινών, μας δίνει έμπνευση και αισιοδοξία για το μέλλον».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 

11.00 Έναρξη αφιερώματος 

-Άνοιγμα έκθεσης εικαστικών από την ζωγράφο Λυκούρεση Αθηνά, την κ. Μαρούδα Αικατερίνη  και την κ. Νικητάκη Ζωή 
-Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από την Ζάκυνθο.
17.30 Εγκαίνια έκθεσης 
18.00 Ιστορικό Αφιέρωμα στη Ζάκυνθο από την κ. ΣΠΑΘΑΤΟΥ 
19.00 Χαιρετισμός  και Ομιλίες  από επίτιμους καλεσμένους 
20.00 Ζακυνθινοί τροβαδούροι από την χορωδία του κ. Κάνδυλα Παναγιώτη
Θα ακολουθήσει μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα
    
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου  2014
12.00 Προβολή Οδοιπορικού Ντοκιμαντέρ για το Νησί της Ζακύνθου από την κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ
13.00 Γαστρονομία της Ζακύνθου – Παρουσίαση Παραδοσιακού φαγητού και γλυκού 
με το Διευθυντή Γαστρονομίας και Υπεύθυνο Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη
15.00 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ  από τον κ. Μελισσηνό Ιάσων
16.30 Βιβλιοπαρουσίαση « Λαϊκά Παραμύθια Ζακύνθου» - Ζωντανής αφήγησης παραμυθιών από την κ. Νικητάκη Ζωή (επιμέλεια-διασκευή-εικονογράφηση του βιβλίου) 
17.30 Παρουσίαση Παραδοσιακής Ζακυνθινής  φορεσιάς – Ήθη και Έθιμα από την κ. Μάρθα Ζήβα (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στους Παραδοσιακούς χορούς)
18.00 Παραδοσιακοί χοροί από την Ένωση Ζακυνθίων και το Χορευτικό εργαστήρι Ν.ΙΩΝΙΑΣ
19.00 Αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό- Απόσπασμα από το έργο « Τα κάλλη του σεληνόφωτος» του Στεφάνου Λογοθέτη μαζί του στη φωνή η Μαρίνα Βολουδάκη, στο πιάνο ο Τάκης Φαραζής και στον ήχο ο Νίκος Εσπιαλίδης
Κλείσιμο Αφιερώματος – Έκθεσης με παραδοσιακά εδέσματα


*Το πρόγραμμα πιθανώς να αναδιαμορφωθεί και να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Συντονισμός Εκδηλώσεων: Διευθυντής Γαστρονομίας και Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού ICOMOS
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΣΑΒ-ΚΥΡ 11.00-22.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πειραιώς 73- Κεραμεικός, πλησίον στάση μετρό Κεραμεικού, στάση Ηλεκτρικού σταθμού: Θησείο
Όμιλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων
"building peace in the minds of people"
Πέτρου Ράλλη 210 & Θησέως 1, Νίκαια

Ελληνικό ICOMOS

Πειραιώς 73, Κεραμεικός
    1. Τηλ:210 3244821

Fax:210 3244567
Fax:210 3244567


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...