Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ηώς Χώρος Τέχνης - Ομαδική Φωτογραφική Έκθεση

Art Brut – Outsider Art
Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας

Η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος της Αθήνας) οργανώνουν την Εκδήλωση: Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας από 9 έως 22 Μαΐου με βασικό χώρο το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66, σταθμός Κεραμεικός/Θησείο.
Είσοδος ελεύθερη.

Το επιχείρημα
Η σχέση Ετερότητας και Ταυτότητας ως αμοιβαίος καθορισμός και ορισμός το ένα του άλλου καταρρίπτει τα στεγανά, τους τοίχους, τις λέμβους, τους φράχτες, τα κυρίαρχα σημαίνοντα και το άσυλο για να προσφέρει ασυλία και άνοιγμα στο υποκείμενο του «παράλογου» ως έδρα του υποκειμένου του σημαίνοντος.
Η Ετερότητα είναι το βλέμμα του Άλλου ως Ταυτότητα εντός μας.
Η «φυσιολογικότητα» δεν είναι η φύση του ανθρώπου, είναι η άμυνα ενάντια στη φύση του.
Η Art Brut – Outsider Art ως συνιστώσα του οράν συναντά τη Σύγχρονη Τέχνη μέσω της αγωνίας της διάρρηξης της φόρμας για την ανάδειξη της υποκειμενικότητας, έστω τρελής, έστω απελπισμένης, ως τελευταίο καταφύγιο εξέγερσης του υποκειμένου έναντι του αποπροσωποποιημένου ατόμου της αγοράς.
Ο τόπος συνάντησης της Art Brut-Outsider Art με τη Σύγχρονη Τέχνη αναδεικνύει τον έτερο τόπο της ψυχής μας ως την ουσιώδη συνθήκη της Ταυτότητάς μας, σημασιοδοτώντας την επιθυμία ως νόημα χρόνου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης: Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο ΟΠΑΝ. Δήμου Αθήνας θα πραγματοποιηθεί:

Ομαδική φωτογραφική έκθεση
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαΐου, 19:30 Διάρκεια: 17-23 Μαΐου "Ηώς Χώρος Τέχνης" Χέυδεν 38α, Βικτώρια

Οργάνωση-Επιμέλεια: Στέφανος Πάσχος Φωτογράφος, Καθηγητής Φωτογραφίας

Συμμετέχουν
Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Μαρία Γουδή, Ιωάννα Γρηγοριάδου, Ερωτόκριτος Καλούδης, Κωνσταντίνος Καρανίκας, Αθηνά Καστρίτη, Ηλίας Κουνενής, Ηλίας Λόης, Μιχαήλ Ματσούκας, Κασσάνδρα Ηλιάνα Μπαζοπούλου, Δημοσθένης Μπίτρας, Κωνσταντίνος Τούντας, Χριστίνα Τσεκλημά, Γιώργος Σκουλούδης

Η Φωτογραφία ως κάτι απόλυτα οικείο μας εισάγει ωστόσο στον τόπο των ερωτημάτων και των μυστικών της ύπαρξής μας σαν καθρέφτης που αποφεύγει το βλέμμα μας ενώ ταυτόχρονα το συγκρατεί.
Η Φωτογραφία ως μεταφυσικό κλειδί επιχειρεί να μας παρασύρει σε μία συζήτηση για την πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα ανοίγει την πύλη για τις πιο δικές μας μα και τις πιο ξένες αγωνίες του ανθρώπου: τον χρόνο, τον θάνατο, το νόημα, την όραση, την σχέση μας με την ετερότητα του εαυτού μας.
Η Φωτογραφία ως μία διαβολική αποσύνδεση της ταυτότητας, θα έλεγε ο Barthes, είναι η απόλυτη ζώνη της ετερότητας που ωστόσο κατοικεί εντός μας και εκφράζεται με την εικόνα που είμαι ο άλλος-εγώ.

Φώτης Καγγελάρης

site: www.empealterity.com blog: www.empe-alterity.blogspot.com 
facebook: www.facebook.com/empe.alterity.allos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...