Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ειρήνη Κώνστα: Μια Ντίβα της Όπερας σκηνοθετεί τις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή

Η σπουδαία σοπράνο Ειρήνη Κώνστα προσφέρει με το ταλέντο της στην ελληνική οπερατική σκηνή ερμηνεύοντας όλα τα είδη της όπερας από μπαρόκ μεχρι μοντέρνο.  Σπουδαία μουσικός, με ιδιαίτερη σκηνική παρουσία και μοναδική αισθητική που καθηλώνει τους θεατές, έχει ερμηνεύσει υπέροχα πλήθος πρωταγωνιστικών ρόλων όπερας και οπερέτας, Λίντ, Μουσική Δωματίου, και Ορατόριο πάντα με επιτυχία. Ο τραγικός ρόλος της Δηιάνειρας είναι ο ρόλος της, αναδεικνύει όλες τις πολύπλευρες πτυχές της ανθρώπινης δραματικότητας από την καρτερία στην απόγνωση. Είναι ένας μεγάλος ρόλος που η Ειρήνη Κώνστα αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει μια αρχαία τραγωδία, μεταφέρει οτι ποιοτικότερο και αξιολόγοτερο στο κοινό.

Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο: Σπούδασε κλασσικό τραγούδι (opera-oratorio-lied) και το 2004 αποφοίτησε από την τάξη του μπάσου Γ. Παππά με Άριστα παμψηφεί, Α βραβείο και το Χρυσό Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Επίσης μελέτησε υποκριτική με το σκηνοθέτη Παναγή Παγουλάτο. Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής των G. Dimitrova, R, Knoll, M. Caballe, L. Serra και Α. Χριστοφέλλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2008. Έχει μεταξύ άλλων ερμηνεύσει Rosalinde (Die Fledermaus), Grilleta (Lo Spezziale), Fiordiligi (Cosi fan tutte), Serpina (La serva padrona), Nedda (I Pagliacci), Desdemona (Otello) κ.α Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Πολύμνια , μέσω της οποίας εμφανίζεται σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας και οπερέτας πανελλαδικά. Έχει δώσει συναυλίες και ατομικά ρεσιτάλ με κλασσικά έργα καθώς επίσης και με έργα Ελλήνων συνθετών. Έχει εμφανιστεί στην Μικρή Επίδαυρο και στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης ως Ιώ στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Π. Καρούσου. Το 2014 ερμήνευσε το ρόλο της Ιούς στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ως Δηιάνειρα στην όπερα «Ολυμπιακή φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Παπάγου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Έχει ερμηνεύσει το Ρέκβιεμ του John Rutter με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο της Τόσκα σε παραγωγή Skull of Yorick στο Ωδείο Λάρισας.

Όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα

Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος

Συμμετέχουν:

Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο

Ηρακλής & Ύλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Μακαρία: Ρέα Βουδούρη, σοπράνο
Ευρυσθέας: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αλκμήνη: Κατερίνα Μποτώνη, μεσόφωνος
Ιόλη: Μαρίζα Κιοσέογλου, σοπράνο
Παντελής Λεγάκης, πιάνο με ορχηστρικό σύνολο


Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γαλατσίου

Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου 2018
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
Ώρα 21:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή: Η Λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε μουσική του Παναγιώτη Καρούσου έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νεας Υορκης στις 26 Μαρτιου 2016 με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα». Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.
Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).
Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται αποκλειστικά στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μιά πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα». 
Η όπερα έκανε Παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.
Aποσπάσματα του έργου παρουσιάστηκαν στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ε. Καλκάνη, σε συναυλία που αναμεταδόθηκε από το Attica TV. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...