Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Φως και Ζωή

Στην πρώτη από τις τρείς διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης Cellular της Αντωνίας Παπατζανάκη, ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γιάννης Μανέτας θα εξετάσει το χρονικό της εξάρτησης της ζωής από το φως, στην πορεία της βιολογικής και πλανητικής εξέλιξης, από τις απαρχές της ζωής και την εμφάνιση των πρώτων μορφών της μέχρι το αναπόφευκτο τέλος, όταν ο τροφοδότης Ήλιος καταρρεύσει. Για να καταδειχτεί ότι η ζωή όπως την ξέρουμε, με την τεράστια ποικιλία και ομορφιά, συμπεριλαμβανομένης της νοήμονος ζωής, είναι αδύνατον να υπάρξει απουσία φωτός.

O Γιάννης Μανέτας, με σπουδαίο διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών από το 1978 (όπου και εξελέγη καθηγητής Φυσιολογίας Φυτών το 1993) αλλά και σε άλλα, σπουδαία δράση σε ερευνητικά κέντρα και του εξωτερικού (Λαπωνία, Σκoτία, Σουηδία, Γερμανία), δεν είναι τυχαίο πως, από όλα αυτά, σημαντικότερα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του θεωρεί τη συστηματική αποφυγή της πανεπιστημιακής γραφειοκρατίας, την άρνηση διεκδίκησης οποιασδήποτε διοικητικής θέσης και τη διατήρηση στενής φιλίας με πολλούς μαθητές του.

Η ολιστική θεώρηση, με την οποία προσεγγίζει τόσο τα ερευνητικά αντικείμενά του όσο και την προσωπική θεώρηση για τη ζωή, τον χαρακτηρίζει και όσον αφορά το συγγραφικό έργο του.

Υπενθυμίζουμε ότι την έκθεση αλλά και τις παράλληλες δράσεις έχει επιμεληθεί η Δρ. Βιολογίας Nina Fragopoulou.

Προκειμένου να ενισχυθούν οι σκοποί και οι δράσεις του Μουσείου, έχει θεσπισθεί ένα συμβολικό αντίτιμο 3,00 € για την συμμετοχή στη διάλεξη.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης Cellular, στο δεύτερο όροφο της Ηρακλειδών 16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...