Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Romain Gary, “Η υπόσχεση της αυγής”


Ο Ηλίας Κανέλλης γράφει στο
The Books' Journal
(τεύχος 114 – Δεκέμβριος 2020) μεταξύ άλλων για το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Romain Gary, “Η υπόσχεση της αυγής”, μετάφραση-επίμετρο-χρονολόγιο Μαρία Παπαδήμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.
Αναζητήστε το βιβλίο εδώ: https://bit.ly/2KQ5GxG
“Ο Ρομαίν Γκαρύ γεννήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας το 1941 από εβραίους γονείς, έζησε παιδικά χρόνια στη Βαρσοβία και στη Γαλλία βρέθηκε στα 14, μια εποχή αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας πάνω από την Ευρώπη. Μεγάλωσε σαν Γάλλος και έζησε σαν Γάλλος αλλά και σαν πολίτης του κόσμου. Η ζωή του ήταν μια περιπέτεια: αντιστασιακός στον Πόλεμο, αργότερα πρόξενος της Γαλλίας στο Λος Άντζελες, τυχοδιώκτης, λάτρεψε το Χόλιγουντ αλλά και τον Ντε Γκολ και, γενικώς, έζησε ελεύθερη και πλούσια ζωή. “Η υπόσχεση της αυγής” είναι, ακριβώς, η αυτοβιογραφία του, δοσμένη με την αφηγηματική γοητεία του, που επιτρέπει να περνάει άτρωτος μέσα από τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα αλλά, ταυτόχρονα, να είναι ένας τρυφερός άντρας που δεν κρύβει την αγάπη του για μια γυναίκα, τη μητέρα του – ο Ζυλ Ντασσέν έχει διασκευάσει το μυθιστόρημα αυτό σε ταινία και τη μητέρα του Ρομαίν Γκαρύ την έχει υποδυθεί η Μελίνα Μερκούρη.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...