Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πολιορκία της Ακρόπολης (1826-1827)


Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Εισηγητής : Αριστοτέλης Κοσκινάς (Αρχαιολόγος - Ξεναγός )

Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι γνωστή κυρίως ως χώρος λατρείας, τέχνης και πολιτισμού. Στις γεμάτες ιερά πλαγιές της γεννήθηκε και αναπτύχθηκε το θέατρο, ενώ στην κορυφή της χτίστηκαν μοναδικά μνημεία της ελληνικής τέχνης τα οποία θαυμάζουμε ως σήμερα.
Όμως η Ακρόπολη, όπως άλλωστε λέει και τ’ όνομά της, ήταν αρχικά -και για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της- οχυρό. Αυτός της ο ρόλος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του χώρου καθώς και τη διατήρηση των μνημείων του.
Ο ρόλος αυτός ατόνησε κατά την κλασσική εποχή, όμως από τον 3ο αιώνα μ.Χ. η Ακρόπολη οχυρώνεται ξανά. Από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, ο ιερός βράχος βίωσε πολλές πολιορκίες που άφησαν τ’ αποτυπώματά τους στα μνημεία, ιδιαίτερα στα Προπύλαια και τον Παρθενώνα.
Για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η πιο σημαντική από αυτές τις πολιορκίες ήταν εκείνη του 1826-7, η οποία ήταν καθοριστική για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά κατά τη διάρκειά της, ο Οθωμανικός στρατός υπό τον Κιουταχή πολιόρκησε τους Έλληνες υπερασπιστές του Ιερού βράχου, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
Γύρω απ’ αυτή την πολιορκία διεξήχθησαν και πολλές άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή της Αττικής κι όχι μόνο. Είναι ενδεικτικό ότι η έκβαση της πολιορκίας αυτής δεν κρίθηκε από τις δυνάμεις και τη στρατηγική πολιορκητών ή πολιορκημένων, αλλά από την έκβαση της μάχης του Αναλάτου και την αποτυχία των ελληνικών δυνάμεων να συνδράμουν τους υπερασπιστές.
Η ψηφιακή ξενάγηση «Η πολιορκία της Ακρόπολης το 1826» θα αφηγηθεί αυτή την πολιορκία στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.
Πρώτα θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της οχύρωσης της Ακρόπολης και η μορφή της την εποχή εκείνη. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε το χρονικό της πολιορκίας – θα δούμε τις τακτικές επιτιθέμενων και αμυνόμενων ενώ θα γίνει και μια σύντομη αναφορά στις επιχειρήσεις γύρω από την πόλη.
Online Event
Sunday, March 21, 2021 at 7 PM   – 8:30 PM  

https://www.facebook.com/events/217771970031818/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...