Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Μουσική της Θράκης: ρεπερτόριο, ύφος & μουσικές φόρμες _ Νίκος Αγγούσης


 Θεματική Ενότητα: Δημοτική Μουσική & Λαϊκός Πολιτισμός

«Μουσική της Θράκης: ρεπερτόριο, ύφος και μουσικές φόρμες»
Νίκος Αγγούσης
Περιγραφή σεμιναρίου
Η Θράκη αποτελεί διαχρονικά έναν κόμβο πολιτισμού και φιλοξενεί ακόμη και στις μέρες μας πλούσιες πολιτισμικές παραδόσεις. Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή ως προς το κοινωνικό πλαίσιο, τα μουσικά στυλ και το οργανολόγιο της περιοχής, θα εστιάσουμε στις μουσικές φόρμες, στα ύφη καθώς και στο ρεπερτόριο, αναδεικνύοντας τις ερμηνευτικές του ιδιαιτερότητες μέσα από την μουσική πράξη.
Λέξεις κλειδιά: ιστορική αναδρομή, όργανα/οργανολόγιο, ρεπερτόριο, ερμηνευτικό πλαίσιο, υφολογική προσέγγιση, μουσικός ιδιωματισμός.

Πληροφορίες
Κόστος Συμμετοχής: 60 ευρώ
Για κατόχους κάρτας ανεργίας, φοιτητές & μαθητές: 50 ευρώ
Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται:
- διήμερο σεμινάριο που θα διεξαχθεί 5-6 Μαρτίου, ώρα 19:00-22:00 και
- διάλεξη με θέμα «Το δημοτικό τραγούδι και η/οι μουσική/οί του», η οποία θα διεξαχθεί 21 Μαρτίου, 19:00-22:00μ.μ., από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Κοκκώνη.
*Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησής του.
Δήλωση συμμετοχής στο παρακάτω link έως και 01 Μαρτίου:
https://forms.gle/y7g3XLRxGz58cecE8
Για να δείτε όλα τα μουσικά εργαστήρια, επισκεφτείτε το παρακάτω link:
https://www.facebook.com/olipoli.gr/events/...
Για περισσότερες πληροφορίες: info@olipoli.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6937293549 , 6988022203

Βιογραφικό εισηγητή
Ο Νίκος Αγγούσης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι μουσικός τρίτης γενιάς, της γνωστής μουσικής οικογένειας Δοϊτσίδη και τα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα προέρχονται από την οικογένεια του.
Η πρώτη συστηματική ενασχόληση του με το κλαρίνο (σε πρώτη φάση κλασικό) ξεκίνησε στην ηλικία των 12 ετών με πρώτο του δάσκαλο τον Γερμανό Johan Weis, και συνεχίστηκε στο Δημοτικό Ωδείο Σταυρούπολης με δάσκαλο τον Φώτη Τερζή. Ταυτόχρονα κάνει και τα πρώτα του δειλά βήματα στην παραδοσιακή μουσική συμμετέχοντας σε συναυλίες της οικογένειας του.
Τον Ιανουάριο 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο τμήμα, μαθήτευσε με τους Γιώργο Καραφέρη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο και Κώστα Ζέρβα. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, με κατεύθυνση στην «Εκτέλεση/Ερμηνεία της Μουσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές του συνευρέσεις, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με
αρκετούς γνωστούς τραγουδιστές του λαϊκού/παραδοσιακού και έντεχνου/έθνικ χώρου. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού σχήματος Μπρατίμια. Επίσης είναι βασικό μέλος των μουσικών σχημάτων Loxandra Ensemble και Rodopi Ensemble. Εκτός των άλλων συνεργάστηκε κατά καιρούς με διάφορα μουσικά σχήμα όπως Villagers of Ioannina City, kontrabando ensemble, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, Θρακόμελο, κ.α..
Έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες και φεστιβάλ λαϊκής μουσικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορα Μουσικά σχολεία και Ωδεία ανά την Ελλάδα.
Τέλος, παρουσιάζει πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα, με την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου, «Με μια Πνοή… Χορός» (LM111).

Εκδήλωση από τους olipoli και Nikos Angousis
Online εκδήλωση
5 Μαρ στις 7 μ.μ.  – 6 Μαρ στις 10 μ.μ. 
Εισιτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...