Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Τέσσερα βιβλία των εκδόσεων Gutenberg στις επιλογές της Lifo με τα Non Fiction βιβλία.


 Τέσσερα βιβλία των εκδόσεων Gutenberg στις επιλογές της Lifo με τα Non Fiction βιβλία.

Δημήτρης Τζιόβας «Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση» (μετάφραση: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, Γιάννης Στάμος):
Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας τα χρόνια της Μεταπολίτευσης από την πολιτισμική ομοιογένεια στην πλουραλιστική ετερογένεια και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πολιτική στην κουλτούρα, που νοείται πλέον περισσότερο ανθρωπολογικά και βιοπολιτικά παρά ουμανιστικά. Χωρίς να φιλοδοξεί να είναι μια πλήρης μελέτη της ελληνικής κουλτούρας «από τη χούντα στην κρίση», το βιβλίο συνιστά ένα είδος πολιτισμικής ιστορίας και επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο πολύπλευρη εικόνα της περιόδου.
Πλάτων «Απολογία Σωκράτους και δίκη» (μετάφραση: Στάντης Αποστολίδης):
Η «Απολογία του Σωκράτη» στη σημαντικότερη πνευματική δίκη των αιώνων απ’ την πένα του κορυφαίου μαθητή του, του Πλάτωνα. Μια μοναδική ευκαιρία προσπέλασης της αρχαίας πηγής, με παράλληλη νεοελληνική απόδοση, αναλυτικά σχόλια για την κατανόηση των ύψιστων φιλοσοφικών νοημάτων που αποκαλύπτονται, και εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη μορφή του Σωκράτη, τις ιδέες του, καθώς και τα νομικά, δικονομικά και φιλολογικά ζητήματα που θέτει η Απολογία.

Hans Fallada «Ξένος στη χώρα μου» (μετάφραση: Σίσσυ Παπαδάκη):
1944: Σε ένα κελί φυλακής, μονίμως υπό το άγρυπνο βλέμμα των φρουρών, ο Χανς Φάλαντα γράφει τις αναμνήσεις του που ξέρει ότι μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή. Γράφει με φρενήρη ρυθμό λογοτεχνία και κυρίως τις εμπειρίες του των τελευταίων ετών. Απελευθερώνει το μίσος του για το καθεστώς. Μιλά για τις ταλαιπωρίες που υπέστη, αλλά δεν κρύβει και τους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να κάνει.
Norman Doidge «Ο εγκέφαλος αυτοθεραπεύεται» (επιστημονική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Οικονόμου, μετάφραση: Λευτέρης Κεφάλας):
Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στη νευροευπλαστότητα, δηλαδή στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του, ανταποκρινόμενος σε διαφορετικά ερεθίσματα και μετά από διαφορετικές νοητικές εμπειρίες. Ο συγγραφέας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η εκπληκτική αυτή διαδικασία μπορεί να επιφέρει την ίαση, ακόμα και σε περιπτώσεις τις οποίες παραδοσιακές προσεγγίσεις έχουν θεωρήσει μη ιάσιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...