Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ


 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

με τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Αλίκη Γκανά (Πολυφωνικό Καραβάνι)
στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης"
Ηπειρώτικο Πoλυφωνικό Τραγούδι.
«Τα πολυφωνικά ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις. Μέσος όρος δεν υπάρχει», γράφει ο ποιητής και συνταξιδιώτης Μιχάλης Γκανάς. «Στο πολυφωνικό η ψυχή βγαίνει στα χείλη και τα λόγια ταξιδεύουν σαν άγρια άλογα στον αέρα», λέει ο τραγουδοποιός και συνταξιδιώτης Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, του έρωτα και του θανάτου, της δουλειάς, της Ιστορίας. Τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας, από Πωγώνι, Δερόπολη, Παρακάλαμο, Άνω Πωγώνι, Άνω Δερόπολη, Μουργκάνα, Ρίζα, Βούρκο, Χειμάρρα. Καθώς και αναφορές στις πολυφωνίες σε Βώλακα Δράμας, Κέρκυρα, Κάρπαθο, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Κοινωνώντας την απαράμιλλη άγρα του Πολυφωνικού Καραβανιού, με τις συλλογικές ιχνηλασίες, την επιτόπια έρευνα, την αέναη μαθητεία, τις σχέσεις ζωής με τους βιωματικούς ερμηνευτές όλων των περιοχών, εικοσιπέντε χρόνια τώρα.
Σεμινάρια Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Με τους «κυραντζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού και πρωτεργάτες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. Εκμάθηση με ιδιαίτερη εστίαση στον «αχό» κάθε περιοχής, χωριού, γενιάς και φύλου στο τραγούδι. Με τα υλικά του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού, με την ακρόαση και τη θέαση κάθε τραγουδιού σε σειρά παραλλαγών κι ερμηνειών, να τεκμηριώνουν και να εμπλουτίζουν την εκμάθηση. Με το «πρέπος» του πολυφωνικού τραγουδιού να μετατρέπει τα σεμινάρια από «μαθήματα» σε φιλέματα κι ανταμώματα, την «μαθητεία» σε ταξίδι και μέθεξη.
Με σεβασμό σε όσους μας φίλεψαν τον ανεκτίμητο θησαυρό της ηπειρώτικης πολυφωνίας, όσους κοινώνησαν μέσα από τα τραγούδια την αλήθεια της ζωής και της ψυχής τους, αποφασισμένοι να κοινωνούμε ό,τι μας παραδόθηκε, μυώντας νέους συνταξιδιώτες στο υπέροχο, μεγάλο ταξίδι των φωνών. Προσκαλώντας όχι μόνο στα σεμινάρια αλλά και σε κοινά ταξίδια στα χωριά των ορέων και των ορίων, με τα εποχιακά Πολυφωνικά Καραβάνια, δύο και τρεις φορές το χρόνο. Στήνοντας μαζί και θεματικές παρουσιάσεις κάθε περιοχής και των τραγουδιών της.
Με την γνώση, την πείρα, το πάθος και το πρέπος του Πολυφωνικού Καραβανιού που ταξιδεύει, δρα και προσφέρει ένα τέταρτο του αιώνα τώρα και που, πριν από δύο χρόνια, εγγράφηκε μετ΄ επαίνων στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί την πρώτη εγγραφή από την Ελλάδα και μία από τις, μόλις, είκοσι εννέα από όλο τον κόσμο! Το Εργαστήρι Πολυφωνίας αποτελεί μια αέναη αφετηρία κι επιστροφή για αυτό το υπέροχο ταξίδι του Πολυφωνικού Καραβανιού, από τα πιο απομακρυσμένα παραμεθόρια χωριά στον κόσμο όλο! Τι λέτε, συνταξιδεύουμε;
Οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» έχουν εμφανιστεί από τους πιο προβεβλημένους χώρους της Αθήνας ως τα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου. Έχουν, επίσης, συμμετάσχει και εμφανιστεί ίσε φεστιβάλ και συναυλίες σε εννέα άλλες χώρες, μέχρι τώρα, ενώ επιμελούνται τα σεμινάρια δώδεκα Εργαστηρίων Πολυφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελούν «κυραντζήδες» του Πολυφωνικού Kaραβανιού.
Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Πέμπτη από τις 6 μμ ως τις 8 μμ, σε δύο επίπεδα.
ΑΡΧΑΡΙΟΙ: 6-7μμ
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ: 7-8μμ
Tα σεμινάρια ξεκινάνε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.
Κόστος: 100€/τρίμηνο + 10€ κόστος εγγραφής
Πληροφορίες και εγγραφές:
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
Τηλ.: 210-3231164, 16:00-21:00
E-mail: filoi.laikon.organon@gmail.com 
THURSDAY, FEBRUARY 16, 2023 AT 5:30 PM – 8 PM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...