Τρίτη 4 Απριλίου 2023

CineDoc 2023 - Το Γελαστό Παιδί


 Alan Gilsenan | 91’ | 2022 | Ιρλανδία

🎥 Το CineDoc επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην Αθήνα για τη σεζόν 22-23 με το ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» – «The Laughing Boy».
Η ταινία, η οποία προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης #TiDF25 και κέρδισε το Βραβείο Κοινού, αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού ποιήματος με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο στην πορεία μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και έγινε ύμνος Αντίστασης κατά της Δικτατορίας (1967-1974).
Πώς όμως ένα ιρλανδικό ποίημα έφτασε να γίνει ύμνος της αντίστασης κατά της Χούντας; Το #TheLaughingBoy γράφτηκε αρχικά από τον έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού Ιρλανδού επαναστάτη, του Μάικλ Κόλινς. Σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα, τα λόγια του Behan μελοποιήθηκαν από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, συνδέοντας τη μνήμη και την ιστορία των δύο λαών.
Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής.
————————————
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
📍 5 Απριλίου – 20:00 – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Αθήνα - Σίνα 31, Αθήνα
Πριν την έναρξη της προβολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα προσφερθεί κρασί από την Πρεσβεία της Ιρλανδίας, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Alan Gilsenan και τον σεναριογράφο-ποιητή Theo Dorgan.
📍 9 Απριλίου – 16:00 – Κιν/φος Δαναός, Αθήνα
🔈: Greek, English, Gaelic
Subtitles: Greek
Με την υποστήριξη: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Χορηγοί Επικοινωνίας:
cinemagazine.gr, filmy.gr, moveitmag.gr, culturenow.gr, ianos, panas music.
———————————————————————————————
[ΕΝ] The irish poem "The Laughing Boy" was initially written by teenage rebel #BrendanBehan in the mid-1930's, in the memory of #Irish revolutionary hero #MichaelCollins.
With the translation of #VasilisRotas and the iconic music of #MikisTheodorakis, the poem became an anthem of resistance against the Greek junta (1967-1974).
Until today, "To Gelasto Paidi" remains a strong cultural symbol in the heart of #Greece.
5 APR AT 20:00 – 9 APR AT 06:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...