Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Στον Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ το βραβείο International Booker 2023

 

O μυθιστοριογράφος και ποιητής Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov) έγινε ο πρώτος συγγραφέας από τη Βουλγαρία που κατακτά το βραβείο International Booker, για το έργο του Time Shelter (Χρονοκαταφύγιο, μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Εκδόσεις Ίκαρος 2021), που μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Angela Rodel. Συγγραφέας και μεταφράστρια θα μοιραστούν εξ ημισείας το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών που συνοδεύει το βραβείο.

Το Χρονοκαταφύγιο μιλά για την πρώτη «κλινική για το παρελθόν» για τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπου κάθε όροφος αναπαράγει μια περασμένη δεκαετία, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στον χρόνο για να ξεκλειδώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις ξεθωριασμένες αναμνήσεις τους. Καθώς διαδίδεται η είδηση για την κλινική, όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο ελπίζοντας να ξεφύγουν από τη φρίκη της σύγχρονης ζωής, δημιουργώντας έτσι ένα απροσδόκητο πρόβλημα όταν το παρελθόν αρχίζει να εισβάλλει στο παρόν και ο αφηγητής παγιδεύεται σε ένα σχέδιο με στόχο να σταματήσει τον ίδιο τον χρόνο.

Σύμφωνα με τη Λεϊλά Σλιμανί, πρόεδρο της κριτικής επιτροπής: «Πρόκειται για ένα λαμπρό μυθιστόρημα, γεμάτο ειρωνεία και μελαγχολία. Είναι ένα βαθύ έργο, που πραγματεύεται ένα πολύ σύγχρονο ερώτημα: Τι μας συμβαίνει όταν οι αναμνήσεις μας εξαφανίζονται; Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ πετυχαίνει θαυμάσια να αντιμετωπίσει τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό πεπρωμένο και αυτή η περίπλοκη ισορροπία ανάμεσα στο οικείο και το καθολικό είναι το στοιχείο που μας έπεισε και μας άγγιξε. […] Σε σκηνές που είναι χιουμοριστικές αλλά και σπαραχτικές, αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη μας είναι το θεμέλιο της ταυτότητάς μας και του εσωτερικού μας αφηγήματος. Αλλά είναι επίσης και ένα σπουδαίο μυθιστόρημα για την Ευρώπη, μια ήπειρο που έχει ανάγκη από ένα μέλλον όπου το παρελθόν επανεφευρίσκεται και η νοσταλγία είναι δηλητήριο. Μας προσφέρει μια οπτική στη μοίρα χωρών όπως η Βουλγαρία, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ιδεολογικής σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και του κομμουνιστικού κόσμου».


https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/20390-gospo-booker-2023


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...