Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική εκστρατεία


 Το βιβλιοπωλείο Χάρτινο Καράβι, οι Εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» και οι ιστορικοί Δημήτρης Καμούζης, Αλέξανδρος Μακρής και Χαράλαμπος Μηνασίδης σας προσκαλούν το απόγευμα της Δευτέρας 27 Ιουνίου για μία συνάντηση και συνομιλία με αφορμή την έκδοση του βιβλίου:

«Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική εκστρατεία. Πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας»
Οι επιμελητές του συλλογικού τόμου θα σας περιμένουν στην αυλή του βιβλιοπωλείου (Πίνδου 39, Νέα Φιλαδέλφεια) από τις 6:30 μ.μ.
Μετά από μία σύντομη παρουσίαση του βιβλίου, οι επιμελητές θα παραμείνουν στο χώρο του βιβλιοπωλείου έως και τις 9 μ.μ. για να συνεχίσουν τη συνομιλία με το κοινό σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Υψηλή πιθανότητα συνοδείας κρασιού και ορεκτικών, ειδικά για όσους προσέλθουν νωρίς.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 2531533
Λίγα λόγια για τον συλλογικό τόμο:
Η φωνή των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν έχει ακουστεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Στην ιστορική συγκυρία των 100 ετών από την Καταστροφή ο ανά χείρας τόμος έρχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό.
Σκοπός του είναι η κριτική ιστορική ανάλυση, η κατανόηση και η αξιολόγηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέσα από τη μελέτη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στους Έλληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν.
Το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών – μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής.
Οι επιμελητές:
Ο Δημήτρης Καμούζης είναι ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Σπούδασε στο Πανεπιστημίου Κύπρου και στο University of Birmingham και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Department of Byzantine and Modern Greek Studies, King’s College London. Έχει υπάρξει υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και υπότροφος-ερευνητής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εργάστηκε και ως διδάσκων στο King’s College London. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και ημερίδες και έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο Greeks in Turkey: Elite Nationalism and Minority Politics in Late Ottoman and Early Republican Istanbul (Oxon & New York: SOAS/Routledge Studies on the Middle East, 2021). Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Μη Μουσουλμανικές Μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία/Τουρκία, Προφορική Ιστορία, Προσφυγικές Σπουδές και Ιστορία του Ανθρωπισμού.
Ο Αλέξανδρος Μακρής είναι διδάκτορας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας–Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (θέμα διδακτορικής διατριβής: «“Οι κήρυκες της ιδέας του έθνους”: Παλαιοί πολεμιστές, ανάπηροι και θύματα πολέμου στην Ελλάδα, 1912–1940», 2021). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τις διδακτορικές του σπουδές (2018–2020). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2014) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το ίδιο Τμήμα (2017). Μεταξύ άλλων είναι συγγραφέας του άρθρου «‘War against war’: The antimilitarist activities of Greek veterans (1922–1925)» στον συλλογικό τόμο The role of the military in peace-building (Bloomsbury Academics, υπό έκδοση). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια σχετικά με παλαιοπολεμιστικά ζητήματα. Έχει εργαστεί στις Εκδόσεις της Εστίας, στην Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), στο Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα».
Ο Χαράλαμπος Μηνασίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Η διατριβή του με τίτλο War is the Father of All: Citizen Soldiers, Mobilizations and Democratization in the Kingdom of Greece and the Ottoman Empire during the Early 20th Century εξετάζει το ανθρώπινο τοπίο της ολοκληρωτικής κινητοποίησης μέσω της κοινωνικής κατηγορίας των πολιτών-οπλιτών ως μέσο μελέτης της ελληνικής και οθωμανικής κοινωνίας σε καιρό πολέμου στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι κάτοχος MA in The History of Warfare (2008) από το King’s College London, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βαλκανική και Τουρκική Ιστορία (2013) και πτυχούχος Πολιτικών Επιστημών (2014) και Ιστορίας (2007) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και συνεργάζεται με προγράμματα, όπως το 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War, κ.ά. Έχει εκδώσει το βιβλίο Η Πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μακεδονικό Ζήτημα τη Δεκαετία του 1940 (2016).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

STAVROS LANTSIAS QUARTET

  Mετά τις sold out εμφανίσεις της προηγούμενης χρονιάς, το κουαρτέτο του Σταύρου Λάντσια, επιστρέφει στο Half Note Jazz Club παρουσιάζοντας...