Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ΝΤΙΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΣΟΠΡΑΝΟ ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΕΡΓΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ



Η μεγάλη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου ηχογραφήθηκαν έργα του Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ για την εκπομπή “Lunch Time Live Concert” 13.00 - 15.00 / 90.9 FM live. του Χρίστου Παπαγεωργίου.
Τα έργα θα μεταδοθούν τις Τετάρτες στην Ελληνική Ραδιοφωνία από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ με παρουσιαστή τον διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος συνθέτη και πιανίστα Χρίστο Παπαγεωργίου.
Την Ελληνική Ορχήστρα διεύθυνε ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Καλκάνης.
Η μεγάλη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ερμήνευσε άριες από τις όπερες «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ», και «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του Π. Καρούσου δίνοντας όλο το μέγεθος της εκπληκτικής της ερμηνευτικής παρουσίας.
Στις άριες της Ιούς από τον Προμηθέα Δεσμώτη ήταν δραματική με έντονες τραγικές στιγμές και μεγάλη ένταση φωνής.
Η φωνή της ζεστή δραματική γέμισε το στούντιο Ε που έγινε η εκτέλεση των έργων λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια των μουσικών και του διευθυντού του Τρίτου Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ.
Το ρόλο της Ιούς η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα έχει ερμηνεύσει επανειλημμένος και έχει εντυπωσιάσει στην Μικρή Επίδαυρο, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στην Νέα Υόρκη μεταξύ άλλων πολλαπλών εμφανίσεων της πάνω στο έργο.
Ειδικά η άρια της Τρέλας της Ιούς ήταν μια μαγική στιγμή από αυτές που σπάνια συναντά ένας ερμηνευτής, και αυτό έγκειται στον μεγάλο μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη αλλά και στους πολύ καλούς μουσικούς της ορχήστρας.
Ειρήνη Κώνστα, Χρίστος Παπαγεωργίου, Ελευθέριος Καλκάνης
Στην άρια της Δηιάνειρας από την όπερα Ολυμπιακή Φλόγα έδωσε όλο τον απαιτούμενο λυρισμό ερμηνεύοντας μαγικά την πληθωρικού ρομαντικού ύφους άρια.
Η φωνή της δυνατή, έντονη, με βελούδινα πιανίσιμο, και ιδιαίτερη με κάποια σκληρότητα στις ψηλές νότες, είναι ιδανική για της λυρικές τραγωδίες του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Η μουσικότητα της απίστευτη και το πάθος της για το θέατρο και την ερμηνεία αστείρευτη.
Στην συναυλία επίσης παρουσιάστηκαν αξιόλογοι ερμηνευτές με τέλειες ερμηνείες.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα ορχηστρικά εργα: ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ( Έφη Χριστοδούλου, βιολί), ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ (Μιρέλα Ρούτση, τσέλο), ΡΟΜΑΝΤΖΑ ΓΙΑ ΟΜΠΟΕ (Γεωργία Κωνσταντοπούλου, όμποε), και σε Παγκόσμια Πρεμιέρα το ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΝΧΟΡΔΩΝ.
Από τις όπερες του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ» με την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, και από τον «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» με την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της Ιούς,  τη σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη στο ρόλο της Θεάς Ήρας, τον τενόρο Αναστάσιο Στέλλα στο ρόλο του Θεού Ερμή και την σοπράνο Μαρία Λυμπεράκου στον ρόλο της Ωκεανίδας. Επίσης ερμηνεύτηκε η άρια «Θεια Μουσική από το Ορατόριο «Το Τραγούδι των Εθνών» με την σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη στα Γαλλικά.
Με αυτή την εκπομπή το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της (ΝΕΡΙΤ) παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου που χαρακτηρίζουν το συνολικό του έργο (Όπερα, Ορατόριο, Κονσέρτο, Μουσική Δωματίου).
Το Τρίτο Πρόγραμμα ευχαρίστησε τους μουσικούς, τους σολίστες τον μαέστρο και τον συνθέτη για την ωραία συναυλία που πρόσφεραν στη ΝΕΡΙΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...