Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι


σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τους: Μάλκολμ Μακ Ντάουελ, Πάτρικ Μαγκί, Στίβεν Μπέρκοφ, Μάικλ Μπέιτς

Mια συμμορία νεαρών κακοποιών με αρχηγό τον Alex σε μια ζοφερή φουτουριστική Αγγλία καθημερινά επιδίδεται σε πράξεις ωμής βίας και βανδαλισμών, χαμένη σε ένα κόσμο ναρκωτικών, βίαιων ενστίκτων και πλήξης. Ωστόσο, μετά από προδοσία των «φίλων» του, ο Alex,αφού συλλαμβάνεται και τιμωρείται με ποινή πολλών ετών αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα μυστικό κρατικό πείραμα σωφρονισμού με το οποίο η «επανένταξη» στην κοινωνία θα γίνει ταχύτατα. Ουσιαστικά μέσω του ιδιότυπου αυτού πειράματος θα κερδίσει την ελευθερία του, αλλά θα απωλέσει την ικανότητά του να εκτελεί βίαιες πράξεις απο μια κυβερνηση που αφαιρεί την ελευθερία και την πρωτοβουλία από τον λαό της με παραπλανητικά τεχνάσματα.

Tαινία σήμα-κατατεθέν μιας σπουδαίας κινηματογραφικά εποχής (δεκαετία των 70’s) aπό έναν τεράστιο δημιουργό, τον Στάνλεϊ Κούμπρικ. Το Clockwork Orange ήταν για την εποχή της μια πρωτοποριακή και αναμφίβολα μελλοντολογικά ακριβέστατη, άσχετα αν είναι ίσως λίγο ξεπερασμένη εικαστικά για την εποχή μας.
Όπως και να ‘χει αυτό δεν αλλάζει το αριστούργημα του Κιούμπρικ, ο οποίος σκέφτηκε κάτι το ανεπανάληπτο για εκείνη την (συντηρητική) εποχή. Αντί για την εύκολη λύση, δηλαδή την φυλακή ή την θανατική ποινή (που έτεινε να γίνει της μόδας τότε, άσχετα αν προκαλούσε πολλές αντιδράσεις), να υπάρχει η επιλογή του σωφρονισμού του κακοποιού και την καταπολέμηση της βίαιης και ακραίας συμπεριφοράς του με το ίδιο του το “όπλο”, δηλαδή την βία με σκοπό την ομαλότερη ένταξη του στην κοινωνία.
Εξ’ ου και ο τίτλος Κουρδιστό Πορτοκάλι, δηλαδή Κουρδιστός άνθρωπος με λίγα λόγια. Και εκεί ποντάρει ο Κούμπρικ, ο οποίος δεν το κάνει με διδακτικό τρόπο και με ηθικολογίες, αλλά με ειρωνεία και χιούμορ για το ίδιο το σύστημα και το πως η βία (όχι μόνο σωματική) μπορεί να διαφθείρει τον άνθρωπο και εκεί που την θεωρεί διασκεδαστική να αλλάξει εντελώς γνώμη, όταν έρθει η σειρά του να “γευτεί” το ίδιο του το δηλητήριο. Στις σκηνές βίας αντί να είναι δραματουργικά ισχυρές με έντονη μουσική, αντίθετα υπάρχει μια προσπάθεια διακωμώδησης τους με την χρήση της κλασικής μουσικής.
Όλα είναι μαεστρικά φτιαγμένα σε αυτή την ταινία με αμέτρητες αλληγορίες και σημειολογικές απόψεις για το μέλλον (ακόμα και για την τωρινή εποχή) και σίγουρα η ερμηνεία του Μάλκομ ΜακΝτάουελ είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στην ιστορία του κινηματογράφου. Σε κρατάει “καρφωμένο” στην οθόνη με τον δυναμισμό της, το psycho βλέμμα του είναι αδύνατον να μην τρομάξει τον θεατή και φυσικά η ηθοποιϊα του και η αφήγηση του, δίνουν μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στο όλο εξαιρετικό εγχείρημα.
Γενικά, ότι και να γραφτεί για το Κουρδιστό Πορτοκάλι, αν δεν την δει κάποιος αυτή την πολυεπίπεδη ταινία δεν μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Μια ταινία-σταθμός για τον Παγκόσμιο κινηματογράφο, που πρέπει να δουν οι πάντες και σίγουρα θα κάνει κάποιους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για πολλά σύγχρονα γεγονότα.
cineramen.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


https://www.facebook.com/events/650778415436545/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...