Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Θέατρο του Ήλιου – Robert Lepage «Kanata»

Θέατρο του Ήλιου – Robert Lepage
«Kanata: Επεισόδιο 1ο - Η διαμάχη»
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13 - 15 Ιουλίου

Μια θεατρική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
Για πρώτη φορά στα 54 χρόνια ζωής του θρυλικού Θεάτρου του Ήλιου, η Ariane Mnouchkine (Αριάν Μνουσκίν) παραδίδει τα ηνία του σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη: τον καναδό διεθνή μαέστρο της σκηνοθεσίας Robert Lepage (Ρομπέρ Λεπάζ).

Η παράσταση
Ένα ζευγάρι Γάλλων μετακομίζει στο Βανκούβερ. Η γυναίκα του ζευγαριού είναι ζωγράφος και γίνεται φίλη με μια αυτόχθονα που ζει σε μια φτωχογειτονιά της πόλης. Η νέα της φίλη δολοφονείται από έναν κατά συρροήν δολοφόνο. Το περιστατικό αυτό κινητοποιεί τη ζωγράφο, που αποφασίζει να ζωγραφίσει και να εκθέσει πίνακες με πρόσωπα δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Ο Lepage δημιουργεί μοναδικές ποιητικές εικόνες επικών διαστάσεων, όπου με τον πολυπληθή διεθνή θίασο των ηθοποιών του Θεάτρου του Ήλιου ανατρέχει στα διακόσια χρόνια της καναδικής ιστορίας.

Η λέξη Kanata (Κανατά), προέρχεται από την πρώτη εκφορά του ονόματος του Καναδά, που σημαίνει χωριό στη γλώσσα των αυτοχθόνων Ιροκουά.
Η προγραμματισμένη πρεμιέρα στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2018 αναβλήθηκε, καθώς οι αυτόχθονες του Καναδά διέκοψαν βίαια τις πρόβες της παράστασης, υποστηρίζοντας ότι ο σκηνοθέτης δεν συμβουλεύτηκε την κοινότητά τους.
Η πρεμιέρα έγινε τελικά πριν λίγους μήνες, τον Δεκέμβριο του 2018 στην Καρτουσερί (Cartoucherie de Vincennes). Ο Lepage ενσωμάτωσε τη σχετική «διαμάχη» στον τελικό τίτλο της παράστασης, κάνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό μεταθεατρικό σχόλιο πάνω στη θέση και τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://greekfestival.gr/festival_events/kanata/

φωτό © Michele Laurent
#athepfestival2019 #ΘέατροTουΉλιου #ArianeMnouchkine #RobertLepage #Kanata #ΜέγαροΜουσικήςΑθηνών

__________________________________________

Théâtre du Soleil – Robert Lepage
“Kanata - Episode I - La Controverse”
Megaron – Athens Concert Hall
13 - 15 July

For the first time in the company’s 54-year history, Ariane Mnouchkine hands over the reins of the legendary Théâtre du Soleil to a guest director: the Canadian master of theatre Robert Lepage.

Drawing on the contemporary history of Canada, Lepage conjures a poetic, dark, cinematic and epic-scale universe, filled with murdered women, missing children, drug trafficking and desperate artists; an incisive meta-theatrical commentary on the difficult relationship between art and contemporary society.

More information at http://greekfestival.gr/festival_events/kanata/?lang=en

photo by © Michele Laurent
#athepfestival2019 #ThéâtreDuSoleil #ArianeMnouchkine #RobertLepage #Kanata #MegaronAthensConcertHall

https://www.facebook.com/events/346004189594392/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...