Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Προβολή ντοκιμαντέρ: Περιμένω την Εξέγερση σου

"Περιμένω την Εξέγερση Σου" (Βραζιλία, 2019, 90΄)


Μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών των μαθητικών εξεγέρσεων στο Σάο Πάολο, παρουσιάζονται οι σταθμοί αυτού του κινήματος.Η ιστορία ξεκινάει από τις διαμαρτυρίες του 2013 ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων, συνεχίζει με τις καταλήψεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και φτάνει μέχρι την εκλογή του Ζαϊρ Μπολσονάρο το 2018.
Μέσα σε ένα κλίμα διαρκούς καταστολής από τη στρατιωτική αστυνομία, αποκτάμε μία εικόνα από τους αγώνες για μία καλύτερη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αλλά και για τη διεκδίκηση του δημόσιου χώρου. Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε το πώς καταλήψεις και κινήματα μπορούν να αποτελέσουν χώρους πολιτικών ζυμώσεων και εργαστήρια ιδεών.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 8, στο κηπάκι της Τσαμαδού, μεταφερόμαστε στην Βραζιλία για να μάθουμε για το δυναμικό μαθητικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα, μέσα από τις διηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστ(ρι)ών του. Φαντασία, θάρρος, γέλια, νεανική ουτοπία αλλά και καταστολή, ντύνουν μία περίοδο έντονων κινημάτων με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, το δικαίωμα στην δημόσια εκπαίδευση. Μετά από πολλούς μήνες όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, εδώ στην Αθήνα βρίσκονταν στους δρόμους ενάντια στα νομοσχέδια του Υπουργείου που υποβάθμιζαν την δημόσια εκπαίδευση, βρίσκουμε αφορμή να συζητήσουμε, να κάνουμε τον απολογισμό μας και τέλος να πάρουμε έμπνευση για τους αγώνες που θα έρθουν!

Καθ' όλη την διάρκεια της προβολής θα υπάρχει bar οικονομικής ενίσχυσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...