Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Διαστημική Εξερεύνηση Kατοικήσιμων Kόσμων στο Ηλιακό μας Σύστημα

"Διαστημική Eξερεύνηση Kατοικήσιμων Kόσμων στο Ηλιακό μας Σύστημα"


Ομιλήτρια η καταξιωμένη ελληνίδα ερευνήτρια κ. Αθηνά Κουστένη /LESIA, Observatoire de Paris, PSL, CNRS, France.

Πέμπτη 27 Αυγούστου, Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, ώρα 20:00.

Απαιτείται προκράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 3490055, 210 3490160 & 210 3490036 από 20 έως 26 Αυγούστου 2020.

Περίληψη Ομιλίας ________________
Οι ευνοϊκές συνθήκες για τη βιωσιμότητα στο ηλιακό σύστημα περιλαμβάνουν υγρό νερό, θρεπτικά συστατικά και πηγές ενέργειας. Οι διεθνείς διαστημικές εταιρείες και ειδικά η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) διαθέτουν ένα πολύ σταθερό και φιλόδοξο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και των εξωπλανητών που μπορεί να επεκταθεί μέχρι 2065. Μετά την έντονη εξερεύνηση του Άρη (Mars Express, Mars 2020, ExoMars με στόχο την επιστροφή δειγμάτων και τελικά την αποστολή ανθρώπων), η εξερεύνηση συνεχίζει με αποστολές προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα για την μελέτη των κατοικήσιμων συνθηκών εκεί. Ετσι επεκτείνουμε τα όρια της περιοχής όπου πιστεύαμε ότι η ζωή μπορεί να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.
Αρκετά από τα παγωμένα φεγγάρια γύρω από τους γίγαντες αερίου, δείχνουν ελπιδοφόρες συνθήκες για την ανάπτυξη ή / και τη διατήρηση της ζωής. Οι δορυφόροι του Δία Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδης, καθώς και οι δορυφόροι του Κρόνου ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος, φαίνεται να ικανοποιούν όλες η μερικές από τις απαιτήσεις για κατοικησιμότητα. Ενδεικτικά τέτοιες απαιτήσεις είναι οι βιολογικές πλούσιες ατμόσφαιρες, οι πηγές ενέργειας λόγω παλιρροιακών επιδράσεων και οι μεγάλοι υδάτινοι ωκεανοί κάτω από τις επιφάνειες τους. Αυτοί οι δορυφόροι διερευνήθηκαν μέχρι στιγμής από τις αποστολές Galileo και Cassini-Huygens.
Στο μέλλον αυτά τα μοναδικά σώματα και τα χαρακτηριστικά τους μπορούν να διερευνηθούν με καθορισμένες διαστημικές αποστολές, όπως αυτές που προετοιμάζονται από τη NASA και την ESA (JUICE, Europa Clipper, Dragonfly, κλπ).

Σύντομο Βιογραφικότης ομιλήτριας
_____________________________
Η Αθηνά Κουστένη είναι Διευθύντρια Έρευνας με το Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρατηρητήριο των Παρισίων, που ειδικεύεται στην Αστροφυσική και την Πλανητολογία. Συμβάλλει στην ανάπτυξη διαστημικών αποστολών και αναλύει τα δεδομένα που έχει αποκτήσει για να διερευνήσει τις ατμόσφαιρες και τις επιφάνειες των πλανητών, των δορυφόρων και των εξωπλανητών. Είναι σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Διαστημικών Επιστημών, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανθρώπινου Εξερεύνησης και Επιστήμης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, της Επιτροπής COSPAR για την Πλανητική Προστασία και της Επιτροπής Αξιολόγησης του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών και μέλος πολλών άλλων διεθνών συμβουλευτικών οργάνων της ESA και της NASA. Η παραγωγή της περιλαμβάνει 250 επιστημονικές εργασίες και πάνω από 600 παρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...