Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου 2021

 


Ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου 2021

Την Τετάρτη 26 Μαΐου τότε που η Σελήνη θα βρίσκεται στη φάση της πανσελήνου θα συμβεί μια ολική σεληνιακή έκλειψη. Το φαινόμενο δυστυχώς δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έκλειψη αυτή, που είναι η πρώτη του 2021, θα είναι ορατή από τη Δ. Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Ν.Α. Ασία. Για την ιστορία του γεγονότος, σύμφωνα με τις Αστρονομικές Εφημερίδες, η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 11:47:39 (ώρα Ελλάδος), το μέγιστό της θα επισυμβεί στις 14:18:42 και θα ολοκληρωθεί στις 16:49:44 (ώρα Ελλάδος).
.
Παλαιότερα, το κατακόκκινο χρώμα της Σελήνης θεωρείτο κακός οιωνός και όλες οι μυθολογίες των αρχαίων λαών το θεωρούσαν προάγγελο τρομακτικών γεγονότων. Ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη στο Βιβλίο του Ιωήλ (Κεφ. Γ, 4) αναφέρεται: «ὁ ἥλιος μεταστραφήσεται εἰς σκότος καὶ ἡ σελήνη εἰς αἷμα πρὶν ἢ ἐλθεῖν τὴν ἡμέραν Κυρίου τὴν μεγάλην καὶ ἐπιφανῆ», που μεταγράφεται ως εξής: «Ο ήλιος από φωτεινός που είναι, θα αλλάξει και θα γίνει σκοτάδι· το φεγγάρι θα φαίνεται σαν αίμα, πριν έλθει η ημέρα του Κυρίου η μεγάλη και περίβλεπτος». Και το ίδιο ακριβώς επαναλαμβάνεται από τον Απόστολο Πέτρο στις Πράξεις των Αποστόλων (Πράξεις 2:20).
.
Η απλή αστρονομική εξήγηση: Όταν η Σελήνη περάσει μέσα από τη σκιά της Γης, ο δίσκος της δεν σκοτεινιάζει εντελώς επειδή κάποιο ηλιακό φως, κυρίως από τα μεγαλύτερα μήκη κύματος (ερυθρό άκρο του φάσματος) περνάει διαμέσου της ατμόσφαιράς μας καμπυλώνεται στα όρια της Γης πέφτει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης και την κοκκινίζει αρκετά. Παρόμοιο είναι φαινόμενο, όταν βλέπουμε τον Ήλιο, κατακόκκινο, να γέρνει στη δύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...