Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ρέκβιεμ Για Ένα Όνειρο


 Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφκσι

Με τους: Τζάρεντ Λέτο - Τζένιφερ Κόνελι - Μάρλον Γουέιανς
Aναμφίβολα, μια από τις πιο ιστορικές ταινίες πλέον, που έβαλε τον υπερταλαντούχο σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκυ για τα καλά στον χάρτη του Χόλιγουντ.
Το Ρέκβιεμ για ένα όνειρο, είναι μια απόλυτα απαισιόδοξη ταινία. Οι συνέπειες όλων εκείνων των πραγμάτων που αν “κατρακυλήσει” κάποιος και δεν ελέγξει, μπορούν να τον οδηγήσουν στην καταστροφή. Όλοι τους κυνηγούν το (φημισμένο) Αmerican Dream. Αλλά όπως πιστεύουν οι ίδιοι, θα πρέπει να “θυσιαστούν” για να το επιτύχουν. Και με το να θυσιαστούν, εννοούμε να πάρουν υποβοηθήματα-ουσίες για να καταφέρουν να καταξιωθούν.
Η μητέρα, σχεδόν απομονωμένη από τον εξωτερικό κόσμο νομίζει οτι βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε σ’ όλη την ζωή της, να εμφανιστεί σε ένα διάσημο τηλεοπτικό show. ΄Ετσι, διαπιστώνει οτι για να φορέσει το αγαπημένο της φόρεμα, που δεν της κάνει (ώστε να εμφανιστεί εκεί) θα πρέπει να χάσει λίγα κιλά. Καταλήγει να παίρνει ειδικά χάπια αδυνατίσματος, ώστε να μην μπορεί να τρώει πολύ και έτσι της κόβεται τελείως η όρεξη.
Ο γιός χωρίς φιλοδοξίες, αλλά με μια κρυφή ελπίδα ότι κάτι θα προκύψει και θα “αναγεννηθεί”, το “ρίχνει” με το κολλητό του στις ναρκωτικές ουσίες (ειδικά στις ενδοφλέβιες) κάνοντας καταχρήσεις. Από κοντά και η κοπέλα της παρέας, εξαρτημένη και αυτή από τα ναρκωτικά, καταλήγει να ξεπουλάει το κορμί της σε σκληρά (ειδικά για εκείνη την εποχή) sex show, μπροστά στα μάτια “πεινασμένων” σεξουαλικά ανδρών. Όλων η ζωή έχει βρεί κατήφορο.
Βουτηγμένοι στα ψεύτικα όνειρα τους, δεν αντέχουν να ανεχτούν την πραγματικότητα τους και καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις και γενικότερα ότι τους κάνει να βρούν διαφυγή από τη μιζερη ζωή τους. Τα “παίζουν” όλα για όλα για το (υποτιθέμενο) όνειρο, χωρίς όρια και οδηγούνται στην καταστροφή.
Ο Αρονόφσκυ κάνει μια σπουδή στην εμμονή των ανθρώπων και την αδυναμία τους να αντισταθούν στους πειρασμούς, αλλά και τις υπερφίαλες φιλοδοξίες τους. Δεν “μασάει” και δείχνει ωμή την αλήθεια, χωρίς να το παρακάνει με στιλιζαρισμένη και εφετζίδικη σκηνοθεσία, όπως άλλοι συνάδελφοι του, αλλά κοιτάζοντας την ουσία των πραγμάτων και το βαθύτερο νόημα τους. Μπαίνει στο πετσί της ανθρώπινης ψυχολογίας και εστιάζει σε όλα εκείνα που τον διαφθείρουν ηθικά, αλλά και την αιτιολογία.
Πραγματικά μια ταινία-σταθμός για το μοντέρνο σινεμά και η “ανακάλυψη” ενός εξαιρετικά ταλαντούχου σκηνοθέτη, ο οποίος όπως έδειξε και από τις σπουδαίες μετέπειτα ταινίες (Ο Παλαιστής και Μαύρος Κύκνος για παράδειγμα), “παίζει στα δάχτυλα” την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, αλλά και τις εμμονές του που τον οδηγούν σχεδόν πάντα σε αυτοκαταστροφικά αποτελέσματα. Αν μη τι άλλο, θα μείνει χαραγμένη για πολύ καιρό στις μνήμες όσων την παρακολουθήσουν.
MONDAY 29/8 AT 8:30 PM – 10:30 PM
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...