Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Σαγκάη Εξπρές // Χυτήριο Theatre - Σημείο Πολιτισμού


 Σκηνοθεσία: Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Μάρλεν Ντίτριχ, Κλάιβ Μπρούκ, Άνα Μέι Ουόνγκ, Ουόρνερ Όλαντ
To "Σαγκάη Εξπρές" είναι η τέταρτη ταινία (από τις επτά) που ο Γιόζεφ Φον Στέρνμπεργκ έκανε με την Μάρλεν Ντίτριχ τη δεκαετία του 30.
Το φιλμ παρακολουθεί μια ομάδα Ευρωπαίων ταξιδιωτών που βρίσκονται στο εξπρές από το Πεκίνο στη Σαγκάη. Είναι μια ταραγμένη εποχή της κινέζικης ιστορίας, η περίοδος των πολέμάρχων, όταν η εθνικστική κυβέρνηση βρισκόταν σε ένοπλη σύγκρουση με τους διάφορους τοπικούς πολέμαρχους και ένοπλες επαναστατικές ομάδες.
Ο Στέρνμπεργκ υπήρξε πάντα ένας βιρτουόζος της σκηνοθεσίας και το "Σαγκάη Εξπρες" θεωρείται αριστούργημα στον τομέα της φωτογραφίας και των ατμοσφαιρικών φωτοσκιάσεων.. Δουλεύοντας στο στούντιο την ταινία, ο Στέρνμπεργκ προσπάθησε επίμονα – και τελικά κατάφερε – να δημιουργήσει μια εξωτική ατμόσφαιρα που να εξάπτει τη φαντασία, παρ’ όλου που δεν είναι απόλυτα πραγματική.
ο Στέρνμπεργκ χρησιμοποίησε τους περιορισμούς του χώρου, τοποθετώντας τους ηθοποιούς πίσω από αντικείμενα που ήταν βρισκόταν στο προσκήνιο, έτσι ώστε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα συνωστισμού, αλλά και την αίσθηση μοναξιάς που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της σύγχρονης αστικής κοινωνίας. Αυτό το κινηματογραφικό ύφος, συνδυαζόμενο με ιστορίες για πρόσωπα που κοιτάζουν περισσότερο το παρελθόν τους παρά το μέλλον τους, δημιουργούν τους όρους και παραμέτρους του film noir.
(…) Οι έννοιες της πίστης και της αμφιβολίας είναι τα κεντρικά θέματα της ταινίας.
(…) Το "Σαγκάη Εξπρές" λοιπόν είναι ένα σκοτεινό, εξπρεσιονιστικό ταξίδι στα βάθη της κόλασης και της επιστροφής από αυτήν, με τον έρωτα να αποτελεί το μόνο φωτεινό σημείο μέσα στην καταχνιά.
Η ταινία τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.
2 υποψηφιότητες για Όσκαρ (1932):
Καλύτερης Ταινίας
Σκηνοθεσίας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
FRIDAY 26/8 FROM 23:15-00:45


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...