Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Κύκλοι σεμιναρίων Μιμικής Τέχνης και Σωματικού Θεάτρου με την Αντωνία Βασιλάκου στο Τεχνουργείο

 

1ο κύκλος: «Αόρατα αντικείμενα και σταθερό σημείο στη μιμική τέχνη»

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στη μιμική τέχνη μέσω της έννοιας του «σταθερού σημείου» (fix point) στον περιβάλλοντα και στον εσωσωματικό χώρο, συνδυάζοντας δύο κυρίαρχες τάσεις της μιμικής τέχνης, την τεχνική του Μαρσέλ Μαρσώ (Marcel Marceau) και του Ετιέν Ντεκρού (Etienne Decroux).
Στόχος μας είναι αναγνωρίσουμε το «αόρατο και να το καταστήσουμε ορατό».
Στο πλαίσιο αυτής της διδασκαλίας οι συμμετέχοντες/χουσες θα εξασκήσουν τη φαντασία τους και θα εμπλακούν σωματικά για να δημιουργήσουν «αόρατα αντικείμενα» (σκάλες, σκοινιά, τοίχους, πόρτες κ.α). Θα εκγυμναστούν μετακινώντας τα στον χώρο και εφαρμόζοντας τις δυνάμεις της έλξης και ώθησης μέσα από βασικές ασκήσεις. Αυτοσχεδιασμοί συμπληρώνουν τα παραπάνω στοιχεία θέτοντάς σε δράση μέσα από δραματικές θεατρικές εμπλοκές.
Πότε :
Σάββατο 26/2 & Σάββατο 5/3
ώρα 16.00-19.00.
Κυριακή 27/2 & Κυριακή 6/3
ώρα 12.00-15.00.

2ος κύκλος: «Δυναμική μελέτη των στοιχείων της φύσης»
Το σεμινάριο προσεγγίζει τα στοιχεία της φύσης μέσα από την ποιητική εκφραστική μιμική τέχνη του Μαρσέλ Μαρσώ (Marcel Marceau). Οι συμμετέχοντες/χουσες πραγματοποιούν ένα προσωπικό ταξίδι διαπερνώντας τα στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρα, φωτιά) και τα φαινόμενα που τα απαρτίζουν. Aναγνωρίζουν τις αποχρώσεις τους μέσα από τη προσέγγιση του ρυθμού, του βάρους, της δυναμικής. Η αναπνοή τους είναι η πρωταρχική ευαίσθητη βάση για να έρθουν σε επαφή με τη ανθρώπινη φύση και το εξωτερικό μας περιβάλλον. Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί και τεχνικές ασκήσεις συμπληρώνουν τα παραπάνω στοιχεία καθοδηγούμενοι άλλοτε από μία λυρική και άλλοτε από μία κωμική νότα.
Πότε :
Σάββατο 12/3 & Σάββατο 19/3
ώρα 16.00-18.00.
Κυριακή 13/3 & Κυριακή 20/3
ώρα 15.00-19.00.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες ή/και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες του θεάτρου του δρόμου, θεατροπαιδαγωγούς και όλους όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές της παντομιμικής τέχνης. Δεν απαιτείται προγενέστερη εμπειρία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Αντωνία Βασιλάκου είναι ηθοποιός, καθηγήτρια σωματικού θεάτρου και σκηνοθέτις. Αποφοίτησε από την σχολή École Internationale de Mimodrame de Marcel Marceau στο Παρίσι (2005). Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους θεάτρου και παραστατικών τεχνών και ένα διδακτορικό τίτλο.
Παράλληλα συνέχισε την καλλιτεχνική της επιμόρφωση μέσα από σεμινάρια υποκριτικής, μιμικής και σωματικού θεάτρου στην Γαλλία με τους : Άριαν Μνούσκιν στο Théâtre du Soleil, Th. Leabhart (Decroux method), Théâtre du Mouvement (μονοετές εργαστήριο σωματικού θεάτρου των Cl. Heggen και Y. Marc). Στην Ελλάδα με τους Φρόσω Κορρού και Κώστα Φιλίππογλου (σωματικό δημιουργικό θέατρο), Άρη Ρέτσο, Θ. Τερζόπουλο και Σ. Στρούμπο, Λ. Κονιόρδου, Νικαίτη Κοντούρη, Α. Κράλλη (Από-Μηχανής Θέατρο), Τ. Σακελλαρίου.
Έχει εργαστεί στο θέατρο ως σωματική ηθοποιός τους Mauricio Celedon (Γαλλία), Chiara Guidi (Ιταλία), Elizabeth Czerczuk (Γαλλία) Antonio Calone (Ιταλία), Ασπασία Κράλλη (Ελλάδα). Ως χορογράφος/επιμέλεια κίνησης με τον Μανώλη Σειραγάκη, Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Βάνα Πεφάνη, Αγγελική Καρυστινού.
Η ίδια έχει στραφεί σε σκηνοθεσίες ανοιχτού χώρου σε φεστιβάλ θεάτρου δρόμου (Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Aurillac, Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Αθήνας, Festival Mimos) με την ομάδα Illustrations Confuses (βλ.. https://www.illustrationsconfuses.com/fotografies)
Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ηθοποιός με την γαλλο-χιλιανή ομάδα θεάτρου δρόμου Teatro del Silencio του M. Celedon με περιοδείες στην Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Κορέα και Χιλή (http://www.teatrodelsilencio.net/accueil.html)

Τοποθεσία : Τεχνουργείο, Ψαρών 63, Αθήνα (Στ. Λαρίσης ή Στ. Μεταξουργείο).

Συμμετοχή :
1ος Κύκλος 70 ευρώ (60 ευρώ για ανέργους, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες του Τεχνουργείου)
2ος Κύκλος 70 ευρώ (60 ευρώ για ανέργους, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες του Τεχνουργείου)
1ος & 2ος Κύκλος 115 ευρώ ( 100 ευρώ για ανέργους, φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες του Τεχνουργείου)
Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής.

Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 20/2 texnourgeio@gmail.com, Inbox Facebook Page : Τεχνουργείο
Για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 30 ευρώ μέχρι τις 20/2. Η εξόφληση του ποσού γίνεται με την έναρξη του σεμιναρίου.

*Για την ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου, προτείνεται η έγκαιρη προσέλευσή σας στον χώρο (οι πόρτες ανοίγουν 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης). Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των 15 λεπτών μετά την έναρξη του σεμιναρίου, η παρουσία σας δεν θα γίνεται δεκτή.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση 🙂

**Σημειώνεται πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.
Για την ασφαλέστερη διεξαγωγή του εργαστηρίου χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test 48 ωρών για τη συμμετοχή σας.

***Σε περίπτωση που θελήσετε να διακόψετε ή δεν καταφέρετε να ολοκληρώσετε το σεμινάριο, δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλέξανδρος Ψυχούλης: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

  Χαριτίνη Μαλισσόβα Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθ...