Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νανά Σκαρτσίλα: «Οι ρίζες του μανδραγόρα»

 


Η συγγραφέας Νανά Σκαρτσίλα, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, γεννήθηκε στο Αίγιο και ζει στην Αθήνα. Οι ρίζες του μανδραγόρα είναι το τρίτο μυθιστόρημα που παρουσιάζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ζωής μιας κάπως ασυνήθιστης κοπέλας, της Ιουλίας.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η ζωή της Ιουλίας έρχεται τα πάνω κάτω όταν σε ηλικία δεκαοκτώ ετών ανακαλύπτει, μετά τον θάνατο των γονιών της, ότι ήταν υιοθετημένη. Ξεκινά, επομένως, την αναζήτηση της βιολογικής μητέρας της στην Ουγγαρία και του πατέρα της στην Πορτογαλία. Στην Ουγγαρία, στην όμορφη πόλη του Σίοφοκ, κοντά στη λίμνη Μπάλατον, η κοπέλα, εκτός από το μυστικό της καταγωγής της, θα ανακαλύψει και τον έρωτα στο πρόσωπο του γοητευτικού Λάιου. Όμως, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι τελικά αυτός που φαίνεται και η Ιουλία θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα έχοντας γλιτώσει κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια. Εκεί θα προσπαθήσει να γιατρέψει τις πληγές της με τη λογοτεχνία και θα γίνει πετυχημένη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Μέσα από τη συγγραφή η Ιουλία ξαναβρίσκει τον εαυτό της.

Γιατί ο γραπτός λόγος διαθέτει ισχύ. Μπορεί να προξενήσει ευρύ φάσμα συναισθημάτων σε έναν άνθρωπο: να τον κάνει να γελάσει, να κλάψει, να οργιστεί, να τον αγγίξει χωρίς να τον πονέσει. Μπορεί ακόμα να τον κάνει να αλλάξει κοσμοθεωρία, να ασπαστεί ιδέες, να πεθάνει γι’ αυτές. Μερικές φορές μπορεί να περιέχει περισσότερα εκρηκτικά απ’ ό,τι ο αποθήκες πυρομαχικών του στρατού. Επιπλέον, βοηθάει τον δημιουργό να αισθάνεται πληρότητα.

Η συγγραφέας μάς ταξιδεύει με την επιδέξια πένα της στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία, αλλά και στην Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα.

Πάλι, όμως, κάτι θα της λείπει από τη ζωή της… Μοναχική και εσωστρεφής, θα αποφασίσει να ταξιδέψει και στην Πορτογαλία προκειμένου να ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα της, αλλά και να ανακτήσει τη χαμένη της έμπνευση. Εκεί θα ζήσει έναν έτερο έρωτα στο πρόσωπο του Φερνάο, τον οποίο θα χάσει, όμως, μέσα από τα χέρια της και από δικό της φταίξιμο. Πίσω στην Αθήνα, θα ανακαλύψει άθελά της ένα μυστικό που βαραίνει την οικογένειά της, ένα μυστικό που της στερεί την ευτυχία. Θα καταφέρει, εντέλει, να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό;

Η συγγραφέας μάς ταξιδεύει με την επιδέξια πένα της στην Ουγγαρία, στην Πορτογαλία, αλλά και στην Αθήνα των αρχών του περασμένου αιώνα με τις σουφραζέτες, το γλωσσικό ζήτημα, την Καλλιρρόη Παρρέν και τους βαλκανικούς πολέμους. Η ιστορία της περιέχει πολλές ανατροπές και ένα φανταστικό ταξίδι στον χρόνο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα βιβλίο με πολλά διαφορετικά σκηνικά και εναλλαγές, που θίγει πολλά ζητήματα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

Οι ρίζες του μανδραγόρα
Νανά Σκαρτσίλα
Εκδόσεις 24γράμματα
728 σελ.
ISBN 978-618-201-707-4
Τιμή €26,00

Λεύκη Σαραντινού, ιστορικός και συγγραφέας


https://diastixo.gr/kritikes/ellinikipezografia/22950-i-rizes-tou-mandragora


https://diastixo.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συναυλία για τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες στο Ηρώδειο

  10 Οκτωβρίου 2024, 21.00 – Συναυλία για τον Λόρδο Βύρωνα και τους Φιλέλληνες στο Ηρώδειο Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συγκίνηση, σε έ...