Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών

Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών
Γιος ενός ρώσου αναρχικού και μιας γερμανίδας ακτιβίστριας, ο Αλεξάντερ Γκρόθεντικ (Alexandre Grothendieck) έζησε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε οικοτροφεία για εγκαταλειμμένα παιδιά και στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα.
Στην αρχή της δεκαετίας του 1970 το ενδιαφέρον του Γκρόθεντικ μετατοπίστηκε από τα μαθηματικά στην πολιτική και την οικολογία. Σταδιακά άρχισε να απομακρύνεται από την επιστημονική κοινότητα μέχρι που γύρω στο 1990 αποσύρθηκε σ’ ένα χωριό των Πυρηναίων όπου, με κύρια ενασχόληση το μυστικισμό και τη θρησκεία, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ερημίτης συναντώντας ελάχιστους ανθρώπους και αρνούμενος οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2014 σε ηλικία 86 ετών.
Στην εκδήλωση «Grothendieck: το Υπέρλαμπρο Άστρο των Μαθηματικών» η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την εποχή και το επιστημονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανδρώθηκε ο Γκρόθεντικ καθώς και να εξηγήσει την προσωπική του προσφορά, την επιρροή αλλά και τον παράδοξο βίο του.
Ομιλητές, οι Απόστολος Δοξιάδης και Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Σταυρούλα Πανοπούλου

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
13.02.2015
19:00 - 21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...