Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Πασχαλινή Συναυλία

Τον πατραϊκής καταγωγής συνθέτη ∆ημήτριο Λιάλιο και ένα άγνωστο έργο του θα παρουσιάσει στο κοινό της κλασικής μουσικής η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών» στη νέα της εμφάνιση, την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου. 
Κυριακή, 9 Απριλίου στις 8 μ.μ. - 11 μ.μ. Πυθαγόρα 8, Καλαμάκι
Ο Λιάλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1869 και σπούδασε μουσική στο Μόναχο της Βαυαρίας, ως μαθητής ενός από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του 19ου αιώνα, του Ludwig Thuille, που ήταν και προσωπικός φίλος του Richard Strauss. Συνέθεσε έργα σε όλα τα είδη της έντεχνης μουσικής και υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο. Στη συναυλία της «Φιλαρμόνιας» θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η «Λειτουργία εις κεκοιμημένους» (Missa pro defunctis ή Requiem), ένα νεανικό και εντελώς άγνωστο ως τώρα έργο του συνθέτη.
Στη συναυλία περιλαμβάνονται ακόμη δύο σύντομες «συμφωνίες» για ορχήστρα εγχόρδων του Ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico. Ο Stratico, που γεννήθηκε στη Ζάρα της ∆αλματίας από Χιώτισσα μητέρα, υπήρξε μαθητής του Ταρτίνι, ενός συνθέτη της περιόδου από τα μέσα έως τα τέλη του 18ου αιώνα, της επονομαζόμενης Προκλασικής, όπου κυριαρχεί το ρεύμα του ∆ιαφωτισμού. Τον συνθέτη αυτόν γνώρισε στο Ελληνικό κοινό για πρώτη φορά η Φιλαρμόνια πριν από δύο περίπου μήνες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
1. Δημήτριος Λιάλιος
Λειτουργία εις κεκοιμημένους, σε σι ελάσσονα
2. Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico
Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ντο μείζονα αρ. 1
Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ρε μείζονα


Σολίστ:
Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο
Χρυσάνθη Σπιτάδη, μέτζοσοπρανο
Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος
Ζωή Κάππου, σοπράνο ΙΙ
Ρένα Αθανασιάδου, μέτζοσοπρανο ΙΙ

∆ιδασκαλία σολίστ: ∆ημήτρης Γιάκας

Συμμετέχουν οι χορωδίες:
Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (∆ιδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)
Ωδείου Kodály (∆ιδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας)

Μουσική ∆ιεύθυνση: Βύρων Φιδετζής


https://www.facebook.com/events/1857030007896414/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...