Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Between the Seas: 6o Διεθνές Μεσογειακό φεστιβάλ

Το Between the Seas Festival, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες της Μεσογείου, έρχεται στην Αθήνα απο 11 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου στο Baumstrasse.
Το Between the Seas Festival ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 2011 απο την Ελληνίδα θεατρολόγο και παραγωγό Ακτίνα Σταθάκη με το στόχο να προβάλει στη Βόρειο Αμερική τη σύγχρονη Μεσογειακή δημιουργία στον τομέα των παραστατικών τεχνών και να αποτελέσει πεδίο διαλόγου για τη Μεσογειακή ταυτότητα και σύγχρονη ιστορία. Αφορμή για την ίδρυσή του αποτέλεσαν αφενός οι έντονες πολιτικοκοινωνικές διεργασίες στον Μεσογειακό χώρο εκείνη την εποχή, αφετέρου η έλλειψη μιας κοινής πλατφόρμας έκφρασης για όλους τους Μεσογειακούς καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Β. Αμερική.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Κρατήσεις: info@dentra.gr ή στο 6983313302 (17:30-21:30)
Το φεστιβάλ, που απευθύνεται σε ανερχόμενους δημιουργούς που προέρχονται απο τη Μεσόγειο ή των οποίων το έργο σχετίζεται με την περιοχή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Wild Project Τheatre της Νέας Υόρκης για 5 συνεχείς χρονιές (2011-2015). Παρουσίασε πάνω απο 40 καλλιτέχνες απο Αίγυπτο, Μαρόκο, Ισραήλ, Λίβανο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Συρία, ΗΠΑ, Καναδά κ.α., έκανε παραγωγές και μεταφράσεις σύγχρονων Μεσογειακών έργων και παρουσίασε παγκόσμιες και Βορειοαμερικανικές πρεμιέρες θεάτρου και χορού. Απο ελληνικής πλευράς το Between the Seas παρουσίασε στη Νέα Υόρκη το έργο των: Κανιγκούντα, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Ολγα Ποζέλη, Λένα Κιτσοπούλου, Νάντια Φώσκολου.
 
Καθώς εξελίσσεται το Between the Seas φιλοδοξεί να συνδέσει τους δημιουργούς της Μεσογείου με κοινό και καλλιτέχνες και πέραν της Αμερικής. Ετσι το 2016 επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Κίνα με παρουσιάσεις σύγχρονης Μεσογειακής δραματουργίας και χορού και το 2017 μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον οργανισμό Δρόμος Με Δέντρα. Στόχος της πραγματοποίησης του φεστιβάλ στη χώρα μας είναι η αναζήτηση γύρω απο την ταυτότητα της Μεσογείου να μεταφερθεί στον φυσικό της χώρο, να αναπτυχθεί και στη Μεσόγειο ένας πόλος έλξης για τους ανεξάρτητους δημιουργούς και να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες ανταλλαγών και διαλόγου με τις γειτονικές μας χώρες. Παράλληλα το Between the Seas διατηρεί την έδρα του στη Νέα Υόρκη και συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες στους καλλιτέχνες της Μεσογείου να προβληθούν στην Αμερική μέσω του συμβουλευτικού του έργου και της συμμετοχής του στην ετήσια έκθεση παραστατικών τεχνών του Association for Performing Arts presenters. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού βρίσκονται στο www.betweentheseas.org
Δεδομένου του ενδιαφέροντος του Between the Seas για αποκέντρωση και για σύναψη συνεργασιών με πόλεις της Μεσογείου, το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, υπο την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ακτίνας Σταθάκη, θα ξεκινήσει με ένα καλλιτεχνικό residency (4-9 Σεπτεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Μονεμβασίας (σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας) ενώ θα ακολουθήσει συνεργασία με το Festival Internazionale Nuova Danza στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας οπου θα παρουσιαστούν χορογράφοι απο το Between the Seas. Tο πρόγραμμα του φεστιβάλ στην Αθήνα θα περιλαμβάνει παραστάσεις απο το Λίβανο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία και την Ελλάδα, θεατρικά αναλόγια έργων απο το Κόσοβο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Νοητή Γραμμή), ημερίδα για την πρόσβαση, παραγωγή και δραματουργία στο θέατρο για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Αρτιμέλεια) καθώς και σεμινάριο για τη βιωσιμότητα των ανεξάρτητων θεατρικών οργανισμών απο τον Νοτιο Αφρικανό ακτιβιστή, συγγραφέα και ειδικό σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής Mike Van Graan.
Baumstrasse, Σερβίων 8, Βοτανικός
11.09.2017 - 17.09.2017
δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
€10, €5 (ΑΝΕΡΓΩΝ)

Έφη Χρυσού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραγούδια του συνθέτη Π. Καρούσου για Μάρκο Μπότσαρη και Λόρδο Βύρωνα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

  Εκδήλωση με έργα του συνθέτη Π. Καρούσου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων   Τετάρτη 20 Μαρτίου 202...