Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τεράστια επιτυχία του Αρχιμουσικού Ελευθερίου Καλκάνη με την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Κόρινθο

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018. Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασημακόπουλου και μουσική Παναγιώτη Καρούσου υπό την διεύθυνση του Μεγάλου Αρχιμουσικού Ελευθερίου Καλκάνη.
Η στιβαρή μουσική διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη ανέδειξε την όπερα στο επίπεδο των κλασικών έργων του ρεπερτορίου και το κοινό δίκαια τον αποθέωσε.
Η όπερα παρουσιάστηκε  στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Ι.Ε.Π.) με το Σεμινάριο: «Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία».
Η οργάνωση του εκπαιδευτικού αυτού Προγράμματος έγινε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, με την στήριξη του Δήμου Κορινθίων και της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας.
Την άριστη επιμέλεια και οργάνωση της όλης εκδήλωσης είχε η Τσαπάλου Αναστασία, Μουσικός Υπεύθυνη Τμήματος Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας ΠΕ16, η οποία και παρουσίασε την όπερα και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους συμμετέχοντες καλλιτεχνές και τον συνθέτη Παναγιώτη Καρούσο, και καλωσόρισε τον μεγάλο μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη στην Κόρινθο.
Χαιρετισμό έκανε ο Δρ. Ιωάννης Φειδάς, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας ΠΕ01 και συγχάρηκε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξαιρετική παράσταση.
Στην όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» συμμετείχαν σπουδαίοι τραγουδιστές της όπερας, με επικεφαλής τον μοναδικό μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο στο ρόλο του επαναστάτη Προμηθέα. 
Ο εξαιρετικός λυρικός ερμηνευτής βαθύφωνος Βασίλης Ασημακόπουλος
ανέπτυξε της πτυχές αντίστασης του ήρωα ενάντια στην τυραννική εξουσία του Δία, με ευρεία γκάµα φωνητικών αποχρωσεών, θεατρικό ερμηνευτικό εύρος, και συναρπαστική σκηνοθετική προσέγγιση της τραγωδίας.
Η θαυμάσια λυρικο-δραματική σοπράνο Ειρήνη Κώνστα στο ρόλο της τραγικής Ιούς συγκίνησε με την ερμηνεία της και συγκλόνισε το μουσικόφιλο κοινό. Ιδιαίτερα στο ντουέτο της ικεσίας «Προμηθέας – Ιώ» που η όπερα μας εισάγει στο βαθύ δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης. 
Η απίστευτη σοπράνο-κολορατούρα Βανέσσα Καλκάνη εντυπωσίασε στο ρόλο της Ωκεανίδας με την άφταστη μουσικότητα της, και την μελωδική ακρίβεια της φωνής της, και αποθεώθηκε από το κοινό του θεάτρου όταν ερμηνεύσε την περίτεχνη άρια της Θεάς Ήρας με τις στρατοσφαιρικές τέλειες κολορατούρες της μέχρι κόντρα φα!
Ο τενόρος Θεόδωρος Μπιράκος ερμήνευσε το ρόλο του Ωκεανού με δραματική ένταση και την μελωδικότατη άρια του Ερμή με σθένος και ορμή συνεπαίρνοντας το κοινό.
Στο φινάλε της όπερας το ρόλο της Θεάς Αθηνάς ερμήνευσε η σοπράνο Ειρήνη Κώνστα φέρνοντας την τιμωρία του Τιτάνα Προμηθέα του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου.
Οι εξαιρετικοί μουσικοί της ορχήστρας ήταν: Φλάουτο: Γκέρτα Σελμάνι. Κλαρινέτο: Λεντίνα Γεωργαντζή. Α΄ Βιολιά: Μπρουνίλντα - Ευγενία Μάλο, εξάρχων (concertino), Γιάννης Σκεντέρι, Χαριτίνη Αναστασιάδη, Αντώνης Σπυρόπουλος, Νίκος Πυλαρινός.
Β' Βιολιά: Παναγιώτης Μαυριανός, Βαγγέλης Μέρμυγκας, Αλεξία Μαυρομάτη, Βέρα Ρίζου, Κωνσταντίνος Κόντου. Βιόλα: Μόνικα Δάμο. Βιολοντσέλο: Μιρέλλα Ρούτση. Κοντραμπάσο: Μιχάλης Εργένης. Τρομπόνι: Γιάννης Αποστολίδης.
Η γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου από εκπαιδευτικούς και πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε παρατεταμένα σε ένα standing ovation την όπερα, και προσφέρθηκαν λουλούδια στους πρωταγωνιστές και τον σπουδαίο μαέστρο Ελευθέριο Καλκάνη, Αρχιμουσικό της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, για την ποιοτική αυτή παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου.
Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Γκίκας, ο κ. Βασίλης Πατρώνας της Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας, η κ. Γλυκερία Μωραϊτάκη μαέστρος της Φιλαρμονικής Κορίνθου, η κ. Παγώνα Τσαλπαρά και ο κ. Παντόπουλος του Θεατρικού Ομίλου Κορίνθου «Βασίλης Ρώτας», ο κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος, Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, ο κ. Αντώνιος Σταυρόπουλος, Δ/ντής 3ου ΓΕΛ Κορίνθου και η κ. Κορνηλία Κουντούρη Δ/ντρια του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου.
Επίσης βοήθησαν στην πραγματοποίηση της καταπληκτικής αυτής παράστασης οι: κ. Αλέξανδρος Πνευματικός Δήμαρχος Κορινθίων και το Διοικητικό προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, η κ. Βασιλική Στάθη, Διευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου, ο κ. Γεώργιος Σοφιανός Δ/ντής του Γυμνασίου Σοφικού, ο κ. Εμμανουήλ Παπαχριστοδούλου Δ/ντής του Γυμνασίου Ισθμίας, οι εκπαιδευτικοί: Γεώργιος Γκέλος φιλόλογος, Δημήτριος Μπαρέλος πληροφορικής, Μαίρη Χάψα φιλόλογος, Σταύρος Κεμερλής μηχανολόγος, Γεώργιος Τζαβέλας γεωπόνος, 
Τάσος Κωνσταντίνου τεχνικός θεάτρου, Νίκος Αθηναίος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Ηλέκτρα στο Νομό Κορινθίας, ο Δημήτρης Ξύππας, ο Γιώργος Τσάπαλος Ταξίαρχος, και ο Νίκος Νικολόπουλος Δ/ντής του Βυζαντινού Ωδείου με τους σπουδαστές του. Μετά την παράσταση ακολούθησε δεξίωση στο φουαγιέ του θεάτρου από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Cosmos: Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

  Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμ...