Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

H όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για τα σχολεία Δ.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών παρουσιάστηκε 
η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» για τα σχολεία Δ.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
Τρίτη 17 Απριλίου 2018. Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε το εξαιρετικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας "Η προσωδία ως συνδετικός κρίκος της όπερας με την αρχαία ελληνική τραγωδία". Το εγκεκριμένο πρόγραμμα του επιστημονικού φορέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),  για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνει εισαγωγικό σεμινάριο για την όπερα καθώς και την παρουσίαση διασκευής του μουσικού δράματος «Προμηθέας Δεσμώτης» σε μουσική σύνθεση του Παναγιώτη Καρούσου.
Η όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» ερμηνεύθηκε από καταξιωμένους καλλιτέχνες της όπερας με επικεφαλής τον μπάσο Βασίλη Ασημακόπουλο ως σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Προμηθέα, την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα ως ασύγκριτη Ιώ, την απίστευτη κολορατούρα-σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ως Ωκεανίδα και Θεά Αθηνά, τον θαυμάσιο τενόρο Θεόδωρο Μπιράκο ως Ωκεανό και Ερμή και την γλυκύτατη μεσόφωνο Κατερίνα Μποτώνη ως Βία και Θεά Αθηνά. Στο πιάνο ήταν ο Παντελής Λεγάκης.
Ο άρτιος συντονισμός έγινε από την Δρ. Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολ. Σύμβουλο Γαλλικών Δ.Ε. Α΄ Αθήνας η οποία εισηγήθηκε ωραιότατα την ιστορία της Όπερας.
Συμμετείχαν το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο), το 16ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, το 56ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, και το 6ο ΕΠΑ.Λ. Αθηνών.
Την παράσταση τίμησε με την παρουσία της η κ. Ιωάννα Ψίνα, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, όπου συνεχάρει τους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και τους συμμετέχοντες του αξιόλογου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας.
Η Διευθύντρια του 26ο Γενικού Λυκείου Αθηνών (Μαρασλείου) κ. Αθηνά Γκουτζινοπούλου έκανε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση με θέμα «Ο Διαιώνιος Προμηθέας».
Μεγάλη ήταν η διαδραστική συμμετοχή των μαθητών που με περίσσιο ζήλο και κέφι απέδωσαν τα κείμενα του Αισχύλου υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια των καθηγητών τους.
Το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαρασλείου) συμμετείχε με αποσπάσματα από την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» σε επιμέλεια των εκπαιδευτικών φιλολόγων Σφακιανάκη Μαρίας και Σταυρούλας Ζιαζοπούλου. Ο μαθητής Προκόπης Παύλου απήγγειλε από το Α' Επεισόδιο το κείμενο για την διαμάχη Προμηθέα – Δία, και με την εκπαιδευτικό Αικατερίνη Παναγιούλα Διακογεωργίου, τον διάλογο της προφητείας Προμηθέα – Ιούς.
Μιά αξιοσημείωτη απαγγελία του δευτέρου χωρικού (Β' Στάσιμο) της τραγωδίας
«Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη έγινε από τους μαθητές του 26ου Λυκείου Αθηνών Μαρασλείου: Τζωρτζίνα Παναγιωτουνάκου, Δάφνη Μίντλετον, Μαρία Τσιτσάρα, Τζένη Τζιάκου, Έμιλυ Χίντρι, Ιωάννα Φατούρου, Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Ιωάννα Ρουμελιώτη, Αγγελική Βαμβακά, Ηλέκτρα Τζωρτζάκη, Ελένη Φώτου, Κορίνα Φακιώλα.
Το 16ο Γενικό Λύκειο Αθηνών συμμετείχε με αποσπάσματα από την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» σε επιμέλεια της καθηγήτριας Αγάπης Καμινιώτη, Φιλολόγου. Ο μαθητής Ορέστης Λαμπίρης απήγγειλε από το Β' Επεισόδιο το κείμενο για τις τέχνες, ενώ μια διαφορετική ερμηνεία του Β' Στάσιμου των Ωκεανίδων έγινε από τις μαθήτριες: Νίκη Χαιδεμένου, Ελένη Τιτοπούλου, Αδαμαντία Σελάμη.

Μιά υπέροχη ερμηνεία του Δεύτερου Χορωδιακού της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης» παρουσιάστηκε από τους οι μαθητές της χορωδίας του 40ου Γενικού Λυκείου Αθηνών υπό την διεύθυνση της φιλολόγου και μουσικού Τίτας Μαυρομάτη ΠΕ2. Μαθήτριες: Βούτση Αργεντινή, Δοξοπούλου Ναταλία, Τσίκνα Ναταλία, Ταχτατζή Γωγω, Στεφανοπούλου Δήμητρα, Ντίκεν Έφη, Τουλούμη Πένυ, Τσόθλη Νατάσα, Τσαπραλή Χρύσα.

Παρευρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Πάγκαλος Σταύρος, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12.05 Δ.Ε. Παιδαγωγικής Ευθύνης του 6ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών, Μιχαήλ Παπαστυλιανού, Δ/ντής του 56ου Λυκείου Αθηνών, Ελένη-Σοφία Μασμανίδου, Δ/ντρια του 16ου Λυκείου Αθηνών, και ο κ. Νικόλαος Νίκας, Δ/ντής του 6ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών όπου απηύθυνε χαιρετισμό.
Επίσης από το 6ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών παρευρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Νικόλαος Ιωσήπου Μηχανολόγος ΠΕ12.04, Κώστας Ευάγγελος Μηχανολόγος TE01.03, Αναστασία Βαμβακίδου ΠΕ13 Νομικών - Πολιτικών Επιστημών ΠΕ13, Σφυρή Μαρία Εκπ/κός Βρεφονηπιοκόμος ΠΕ 18.33, Ελένη Μαντζούκα (Νοσηλευτικής) ΠΕ14.06.
Από το 56ο Γενικό Λύκειο Αθηνών παρευρέθηκαν οι καθηγητές: Βοζίκη Αγγελική ΠΕ02, Βουρνά Κωνσταντίνα ΠΕ02, Ιωάννης Ζηκούδης ΠΕ02, Eυαγγελία Καραγιαννοπούλου Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας ΠΕ10.
Από το 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο) παρευρέθηκαν οι καθηγητές: Δαφέρμου Αφροδίτη ΠΕ02, Ανδρέας Καραντζάς ΠΕ02, Μυρτώ Αποστόλου ΠΕ04, Ελένη Παραφόρου ΠΕ05, Ξενικού Αγγελική ΠΕ06, Χάρη Γιώτα ΠΕ06, Ρασσιάς Κωνσταντίνος ΠΕ08, Μαρία Παυλοπούλου ΠΕ09, Μιχαήλ Αργυρίου ΠΕ11, Μαρία Γερακανάκη ΠΕ12.
Στην εκδήλωση βοήθησαν ο κ. Ιωάννης Κοροδήμος, Υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, και ο μαθητής Ιωάννης Καραμπίνης του 6ου ΕΠΑ.Λ. Αθηνών.
Στο τέλος της όπερας εδόθησαν οι καθιερωμένες Βεβαιώσεις  Επιμόρφωσης στους συμμετέχοντες.
Σε αυτή την σημαντική παρουσίαση της όπερας «Προμηθεύς Δεσμώτης» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών πρωτοστάτησαν οι μαθητές των σχολείων όπου έδειξαν τον καλύτερο τους εαυτό στο εξειδικευμένο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Πάνω από 500 μαθητές καταχειροκρότησαν με ενθουσιασμό την όπερα, τους λυρικούς καλλιτέχνες και τους συμμετέχοντες μαθητές. Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές αυτής της εξαιρετικής επιμορφωτικής παράστασης και στο Ι.Ε.Π. 
 
 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τραγούδια του συνθέτη Π. Καρούσου για Μάρκο Μπότσαρη και Λόρδο Βύρωνα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

  Εκδήλωση με έργα του συνθέτη Π. Καρούσου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών Υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων   Τετάρτη 20 Μαρτίου 202...