Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

CineDoc | Obscuro Barroco

Το νέο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, το Obscuro Barroco μας ταξιδεύει σε μια πόλη των άκρων, το Ρίο ντε Τζανέιρο, ακολουθώντας την εμβληματική φιγούρα της Λουάνα Μουνίζ (1961-2017) για να εξερευνήσει την έννοια της ταυτότητας μέσα από το φύλο, το καρναβάλι και τον πολιτικό ακτιβισμό.
Με μοναδική φωτογραφία και ηχητικό σχεδιασμό, στοιχεία μυθοπλασίας και πρωτοποριακή δομή, η ταινία βραβεύθηκε στη φετινή Berlinale με το Teddy Jury Award και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το TDF Youth Jury Award.
Η ταινία ξεκινά σε ένα τροπικό δάσος με ομίχλη και ακολουθεί τη φωνή της Μουνίζ μέσα στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, ‘ένα εργοστάσιο γεμάτο όνειρα και εφιάλτες, έναν τόπο μεταμορφώσεων’.
Ανάμεσα στα κουστούμια και τις μεταμφιέσεις, τα γυμνά σώματα και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα του Καρναβαλιού, η ταινία μας εισάγει σε έναν κόσμο όπου η ταυτότητα, η ηλικία και το φύλο είναι ρευστά, ακαθόριστα. Μέσα σε αυτόν τον παλλόμενο κόσμο των πλασμάτων της νύχτας, η σκηνοθέτιδα μας καλεί να αναρωτηθούμε για την βαθύτερη επιθυμία μας να μεταμορφωθούμε, σαν άτομα και σαν κοινωνίες.
Μετά τις προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Τετάρτη 25/4, 19.30) και στον Κινηματογράφο Δαναό (Παρασκευή 27/4, 22.15) θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας.
 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Κολωνάκι / Δαναός, Λ. Κηφισίας 109, Πανόρμου
25.04.2018 - 29.04.2018
Γαλλικό Ινστιτούτο | Τε: 19:30, Δαναός | Πε, Πα: 22:15, Κυ: 16:00
€6




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...