Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Μαθήματα Collage (Κολλάζ) στο Ash In Art

Εικόνες, φωτογραφίες, σελίδες περιοδικών και εφημερίδων, χρωματιστά χαρτόνια ή αντικείμενα που «συναρμολογούνται» και που σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας όλοι έχουμε κολλήσει το ένα δίπλα στο άλλο. Παλιά και χρησιμοποιημένα αντικείμενα πάνω σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια με συρραπτικά, θερμοκόληση ή απλές στεγνές ή υγρές κόλλες, με κοπίδι και ψαλίδι.
Για ποιο λόγο λοιπόν είναι το κολάζ μια εικαστική χειροτεχνία τόσο διαδεδομένη; Είναι πραγματικά τόσο εύκολο να κατασκευάσει κάποιος ένα κολάζ; Και αν ναι πόσο διακριτά και ευανάγνωστα είναι τα όρια μεταξύ χειροτεχνίας και «Τέχνης» ; Σίγουρα για κάποιον που δεν γνωρίζει ή δεν έχει διδαχθεί σχέδιο, φαίνεται σαν μια εύκολη και γρήγορη λύση ή μια δημιουργική απασχόληση. Και όμως! Υπάρχουν κανόνες ακόμα και σ’ ένα έργο που αποτελείται μόνο από κομμένα ή σκισμένα χρωματιστά χαρτιά και αυτούς τους έθεσε η μοντέρνα τέχνη, η οποία, όχι μόνο εξύψωσε μια διαδικασία που μέχρι τότε ήταν χειροτεχνική και «λαϊκή», αλλά σε συνδυασμό με την τεχνολογική – πρώιμη καπιταλιστική πρόοδο των αρχών του 20ου αι., την άνοδο της αστικής ζωής, την εξέλιξη της ψυχανάλυσης και συνάμα με τη δυστυχή συγκυρία δυο παγκοσμίων πολέμων, βοήθησε ώστε να γίνει το κολάζ η μοναδική, ακραία επαναστατική φορμαλιστική καινοτομία στην αναπαράσταση μέσω της τέχνης που σημειώθηκε. Προπομπός της ψηφιακής γραφιστικής, αρωγός της αρχιτεκτονικής και της διαφήμισης αλλά και της έννοιας mixed media! Το κολάζ έφερε το πιο δυνατό χτύπημα στην ιδεαλιστική και ρομαντική σύλληψη του έργου τέχνης ως έκφραση τόσο τεχνικής ικανότητας και ταλέντου όσο και «απόλυτης ομορφιάς» παραμένοντας μία τέχνη γεμάτη από αθωότητα, ανθρωπιά και φαντασία! Στο τέλος των τρίμηνων κύκλων μαθημάτων στήνουμε την δική μας έκθεση!

--------------------------------------------------
Εναρξη Παρασκευή 5/10 ώρα 6.30μμ
Διδάσκει ο Tasos Menemenoglou
ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ Κάθε Παρασκευή 19:00-20:30

Εκδήλωση ενδιαφέροντος - Εγγραφές
1. Hλεκτρονικά > Σε αυτή την φόρμα συμμετοχής >https://goo.gl/forms/P3eRd22W7rDy2yS92 και στο www.ashinart.org
2. Tηλεφωνικά > 210-9216890, 6948688829
3. Στο Ash In Art καθημερινά 5-10μμ

---------------------------------------------------

ASH IN ART
Ηρακλέους 10 & Καλλιρρόης, 11743, Αθήνα,
έναντι στάσης μετρό Συγγρού - Fix
Τ: 210 9216-890 , Ε-Μ: info@ashinart.com,
URL: http://www.ashinart.org/.

Το Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης - Ash In Art είναι
μη κερδοσκοπικός φορέας τεχνών & πολιτισμού
[Kαλλιτεχνικό σχολείο - Eικαστικός χώρος] με
αρ. έγκρισης Πρωτοδικείου Αθηνών: 3181/2004.
2003-2018 © Αll rights reserved by Αsh Ιn Αrt®

https://www.facebook.com/events/1046379888798178/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...