Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Eutopia project

EUTOPIA project
έρευνα - δρώμενο προς τη θεατρική ανθρωπολογία

Τι είναι Ε υ τ ο π ί α για σένα ;

Τέσσερις ερμηνεύτριες ενώνουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους και δημιουργούν τον κοινό τόπο συνάντησής τους.
Ταξιδεύουν μαζί από την ενόρμηση στην έντεχνη παραστατική συνύπαρξη. Ερευνούν το φάσμα ανάμεσα στη σιωπή και τον ήχο, ανάμεσα στην κίνηση και την ακινησία, ανάμεσα στα πολλαπλά εγώ του καλλιτέχνη, ανάμεσα στην αλήθεια της στιγμής, το μυστικό και το παραμύθι.
Διαμορφώνουν το Ανάμεσα ως Ευτοπία και καλούν όποιον επιθυμεί να συμπορευτεί στη βιωματική αυτή εμπειρία.

ΕΥΤΟΠΙΑ - μια σπουδή σε εξέλιξη
- Ταυτότητα ομάδας -

Σύλληψη - σκηνοθετική επιμέλεια : Πολυξενη Σπυροπουλου
Εμψύχωση - training - θεματική έρευνα : Αλίκη Δουρμάζερ,
Δροσιά Τριαντάκη , Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Πολυξένη Σπυροπούλου

Κείμενα τροφοδότησης και επινόησης : Θεογονία Ησίοδου, Τα τρία Ερωτήματα-παραμύθι του Τολστόι, Το Χάρτινο Κανό - Ε.Μπάρμπα, Για ένα φτωχό θεατρο - Γ.Γκροτόφσκι, Ποίηση Λόρκα,
προσωπικές–βιωματικές αφηγήσεις.

Σκηνική δράση :
Αλίκη Δουρμάζερ, Aliki Dourmazer
Δροσιά Τριαντάκη, Drosia Triantaki
Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Marita Tsalkitzoglou
Πολυξενη Σπυροπουλου ( φιλική συμμετοχή )

Η συνάντηση των Αλίκη Δουρμάζερ, Δροσιά Τριαντάκη, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου και Πολυξένη Σπυροπούλου αποτελεί μία ανοιχτή πλατφόρμα συνεργασίας , μια …ευτοπική σύμπραξη καλλιτεχνών με κοινούς άξονες και διαφορετικές αφετηρίες.

Η ομάδα εργάζεται πάνω στο θέμα Ευτοπία από τον Ιούνιο του 2018 μέσα από προσωπική αναζήτηση , ομαδική κατάθεση και τροφοδότηση, δημιουργικά θεματικά εργαστήρια με τη μορφή αλληλοδιδασκαλίας και πρόβες έρευνας και σύνθεσης .

Το θέμα Ευτοπία έχει απασχολήσει τον άνθρωπο φιλοσοφικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Όλες αυτές οι προσεγγίσεις έχουν δώσει μαγιά στις τέχνες αναπαράστασης μέσα από την ομαδική διαδικασία. Ο χορός, το θέατρο, το τραγούδι συνθέτουν τις αρχές των θεωριών σε πράξη, μετουσιώνουν την πράξη σε ποίηση, διευρύνουν τη στιγμή. Στη σκηνή βρίσκει τόπο η ελευθερία και στόχο η δημιουργία.

Στο συγκεκριμένο project βιώνουμε τη διαδικασία σύνθεσης των αντιθέτων ως φώς και γένεση. Οι έμφυτες ανάγκες του ανθρώπου που οδηγούν στην τέχνη δηλαδή η μίμηση , η μεταμόρφωση, η φαντασία και η επιθυμία του θεάσθαι παράγουν κώδικες σύνθεσης. Τα προ-εκφραστικά μέσα του ανθρώπου όπως υπήρχαν από πάντα (βλέμμα, ανάσα, κίνηση, φωνή, επαφή, συναίσθημα) γεννούν δυναμικές και ενεργοποιούν ολιστικά τις αισθήσεις.
Το παρόν δομείται και αποδομείται … Η διαδικασία λειτουργεί ως αυτοσκοπός … Η επικοινωνία, η αρμονία, η αναπνοή, η αφήγηση με πολλαπλούς τρόπους και ο ελεύθερος συνειρμός γίνονται παιχνίδι και αναγκαιότητα …
Εργαζόμαστε πάνω στη συνειδητή επικοινωνία με επίγνωση, ανοιχτή καρδιά, δικαίωμα στο λάθος, πάνω στην αφοσίωση στην τέχνη μας. Η καθεμιά ΚΑΙ όλες ΜΑΖΙ συνθέτοντας τις ιδιότητές μας (ηθοποιός, χορεύτρια, σκηνοθέτης, χορογράφος, physical performer, παιδαγωγός, δασκάλα, μητέρα) προτείνουμε ένα διαδραστικό ταξίδι στον χωροχρόνο, ένα ταξίδι στο Κέντρο του Ανθρώπου.

Διπλή Παράσταση : Κυριακή 20 Ιανουαρίου
Ώρες : 17.00 & 20.00

Χώρος : Θέατρο εΦ
Πτολεμαίων 29Α, 7ος ορ.

Ελεύθερη συνεισφορά στην είσοδο.

*Απαραίτητη κράτηση θέσης : 6941666903 (10πμ - 5μμ)

**Ειδικές ευχαριστίες στο Θέατρο Εφ, στο ΚΘΒΕ και σε όλους τους αγαπημένους που βοήθησαν στη διαδικασία των προβών και των παραστάσεων

Οι συντελεστές

Η Πολυξένη Σπυροπούλου είναι απόφοιτος Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, ΚΘΕΘ και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Μαθήτευσε στο Grotowski Institute ,Wroclaw και σε workshops σωματικού ολιστικού θεάτρου και ανθρωπολογίας. Συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ ,με ομάδες και εργαστήρια ως ηθοποιός ,σκηνοθέτης και εμψυχώτρια-εκπαιδεύτρια.

Η Αλίκη Δουρμάζερ είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Present Being Performer Laboratory - Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου. Είναι απόφοιτος Theatre Studies και αριστούχος κάτοχος MA in Ensemble Physical Theatre του Huddersfield University. Διδάσκει Σωματικό θεάτρο & Φωνή σε δραματικές σχολές, Πανεπιστήμια και θεατρικές ομάδες Ελλάδας και εξωτερικού και δραστηριοποιείται ως σκηνοθέτης και performer.

Η Δροσιά Τριαντάκη είναι ιδρυτικό μέλος της Die Wolke art group. Είναι απόφοιτος της Folkwang Universität der Kunst Pina Bausch και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Αθηνών, ενώ διδάσκει σε σχολές χορού και θεατρικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται επίσης ως χορεύτρια και χορογράφος.

Η Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, Α.Π.Θ, ΜΑ στην Υποκριτική και μετεκπαίδευση στο Atlantic Theatre Company της Νέας Υόρκης. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και άλλες ομάδες και εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός σε θεατρικά εργαστήρια και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

https://www.facebook.com/events/309266049727098/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...