Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Σύνοδος Αφροδίτης και Δία

 


Σύνοδος Αφροδίτης και Δία

Αρκετοί θα έχετε προσέξει την προσέγγιση των πλανητών Δία και Αφροδίτης κοντά στη Σελήνη τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο στις 2 Μαρτίου θα έχουμε την πιο κοντινή σύνοδο των λαμπρών πλανητών Αφροδίτη (Venus) και Δία (Jupiter) που άρχισε ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου, κυρίως όμως στις 28 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου.
Υπενθυμίζω ότι με τον όρο «σύνοδος» περιγράφουμε το φαινόμενο κατά το οποίο δύο πλανήτες εμφανίζονται πολύ κοντά μεταξύ τους στον νυχτερινό ουρανό της Γης. Το φαινόμενο αυτό, εάν ο ουρανός είναι καθαρός, είναι εντυπωσιακό, αφού ο Δίας και η Αφροδίτη στον ουράνιο χορό τους θα μας χαρίσουν μια λαμπρότατη παράσταση, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλανήτες θα μοιάζουν σαν να αγγίζουν ο ένας το άλλο, κάνοντας εύκολη την παρατήρησή τους.
Προσέξτε όμως, είναι απλώς η προοπτική θέση τους, αφού στην πραγματικότητα, οι δύο πλανήτες θα απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η σύνοδος θα ξεκινήσει περίπου στη 13:00 (ώρα Ελλάδος) από την Αθήνα και το πλανητικό ζεύγος θα αρχίσει να γίνεται ελαφρά ορατό στις 18:34 πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, καθώς με το λυκόφως θα αρχίζει να χάνεται στο σκοτάδι και θα βυθιστεί εντελώς στον ορίζοντα με τον Δία να δύει στις 20:46 και την Αφροδίτη να δύει στις 20:49.
.
Βιβλιογραφία
Δανέζης Μάνος και Θεοδοσίου Στράτος, «Το Σύμπαν που αγάπησα». Εκδόσεις
Δίαυλος, Αθήνα, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...