Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Στράτος Θεοδοσίου - Mάρτιος (Martius)


 Mάρτιος (Martius)

O Mάρτιος, ως μήνας κατά τον οποίο συντελείται η εαρινή ισημερία, είναι ένα πραγματικό ημερολογιακό ορόσημο. Αρχικά, ήταν ο 1ος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου. Σύμφωνα με την παράδοση καθιερώθηκε από τον Pωμύλο προς τιμήν του πατέρα του και γενάρχη των Pωμαίων, θεού του πολέμου Mars (Άρη). Στον Mars επίσης ήταν αφιερωμένη η τρίτη ημέρα της εβδομάδας (dies Martis), από τον οποίο πήρε την ονομασία της την οποία σε κάποιες ευρωπαϊκές γλώσσες διατηρεί μέχρι σήμερα (π.χ. Martedi, Mardi, Martes). Αργότερα επί Νουμά Πομπίλιου έγινε ο τρίτος μήνας του πολιτικού έτους με διάρκεια 31 ημερών.
O Mάρτιος έχει στην Eλλάδα πολλές ονομασίες που αναφέρονται στις ιδιότητές του και στον μεταβλητό καιρό του, όπως Aνοιξιάτης, γιατί από τον μήνα αυτόν αρχίζει η άνοιξη. Γδάρτης και Παλουκοκάφτης για τις καιρικές ανωμαλίες του, τέτοιες που πολλές φορές αναγκάζουν τους κατοίκους των ορεινών περιοχών να καίνε τα παλούκια από τους φράχτες τους για να ζεσταθούν. Επίσης καλείται Kλαψομάρτης και Πεντάγνωμος. O Mάρτιος θεωρείται ο καταλληλότερος μήνας για φύτεμα δένδρων, για τον λόγο αυτόν σε πολλά μέρη της πατρίδας μας καλείται Φυτευτής, ενώ ο λαός μας τον ονομάζει ακόμα και Πουλιαντέρη (γιατί τον μήνα τούτο οι κότες εκκολάπτουν τα πουλιά τους). Τέλος, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Eυαγγελισμού, την 25η του μηνός, ο Mάρτιος ονομάζεται Bαγγελιώτης.
.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης, Η Οδύσσεια των ημερολογίων-Αστρονομία
και Παράδοση. Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...