Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Απονεμήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2023

 

Το βράδυ της Παρασκευής 12 Μαΐου, την ώρα που ολοκληρωνόταν η πρώτη μέρα του φεστιβάλ Comicdom CON Athens 2023, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. Στην τελετή βραβεύτηκαν κόμικς που κυκλοφόρησαν το 2022, αφού τέθηκαν στην κρίση των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, όπως κάθε χρόνο. Μία καινοτομία της φετινής απονομής ήταν η διχοτόμηση του Βραβείου Καλύτερου Σεναρίου σε δύο νέα βραβεία: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Με τον τρόπο αυτό, η Ακαδημία επιχείρησε να ανταποκριθεί σε μία εμφανή τάση των τελευταίων χρόνων δημιουργίας διασκευασμένων ιστοριών σε κόμικς.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Δούκογλου, εικονογράφος και stand-up κωμικός, ο οποίος σχολίασε με τον δικό του χιουμοριστικό τρόπο την προβληματική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των καλλιτεχνικών έργων και των μοντέρνων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εκ μέρους της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, της διοργανώτριας των Βραβείων, καθώς και ο Κωνσταντίνος Κακαρούντας, πρόεδρος της ASIFA Hellas.

Στην κατηγορία του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου νικητής ήταν ο Γιώργος Γανίδης με την αυτοέκδοση Θηρία.

Το Βραβείο Καλύτερης Αυτοέκδοσης πήρε το έργο KuroBakaneko του Tasmar.

Στην κατηγορία Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ ξεχώρισε το Μπαμπαδοϊστορίες του Νικόλαου Στεφαδούρου.

Το Βραβείο για το Καλύτερο Ένθετο έλαβε το συλλογικό έργο Το Λεξικό της Κρίσης, το οποίο δημοσιεύεται στο «Καρέ Καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών και συνδημιουργούν ο Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono), ο Περικλής Κουλιφέτης, ο Γαβριήλ Παγώνης και ο Θανάσης Πέτρου.

Ο Αριστοτέλης (εκδ. Ίκαρος) υπό την επιμέλεια του Αλέκου Παπαδάτου ξεχώρισε στην κατηγορία Καλύτερη Καλλιτεχνική Επιμέλεια.

Είχε έρθει η ώρα να μιλήσει το κοινό, στη μοναδική κατηγορία που δεν επιλέγει τον νικητή η Ακαδημία, αλλά οι αναγνώστες. Το Βραβείο Κοινού απέσπασε το έργο Athens Dark (εκδ. Nerdula) του Ζήση Ρούμπου και του Χρήστου Μαρτίνη.

Σειρά είχε η κατηγορία Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση, με νικητή το No Pasaran του Vittorio Giardino (εκδ. Jemma Press, μτφρ. Γαβριήλ Τομπαλίδης).

Στην κατηγορία Καλύτερο Εξώφυλλο, το βραβείο έλαβε ο Νίκος Κούρτης για το εξώφυλλό του στην έκδοση Η μοναξιά της αβύσσου (εκδ. Jemma Press).

Η ίδια έκδοση, Η μοναξιά της αβύσσου, σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, απέσπασε και το Βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

Για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου επελέγη το έργο του Θανάση Πέτρου 1923 (εκδ. Ίκαρος).

Αποσπώντας το δεύτερο βραβείο του στην απονομή, ο Αριστοτέλης (εκδ. Ίκαρος) σε σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου ψηφίστηκε πρώτος στην κατηγορία Καλύτερου Σχεδίου.

Το τελευταίο βραβείο της τελετής, Καλύτερο Κόμικ, έλαβε ο Θανάσης Πέτρου, αποσπώντας κι εκείνος το δεύτερο και μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς, για το έργο του 1923 (εκδ. Ίκαρος).

Φωτογραφία στο εικαστικό: Άκης Τριανταφύλλου


https://diastixo.gr/epikaira/eidiseis/20364-ellinika-vraveia-comics


https://diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΗΠΟΣ: Νεφέλη Φασούλη // Αντώνης Απέργης

  Το Σάββατο 18 Μαΐου, η ομάδα του “Κήπου” ενώνεται για μία σπάνια φορά στη σκηνή του Ίλιον plus για να σας παρουσιάσει τα τραγούδια του και...