Στις 7 Απριλίου 1907, γεννήθηκε η Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μελισσάνθη, 7 Απριλίου 1907 – 9 Νοεμβρίου 1991), η οποία ήταν Ελληνίδα ποιήτρια.
Η Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη, γνωστή στο ευρύ κοινό με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μελισσάνθη, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες του 20ού αιώνα. Το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονη υπαρξιακή αναζήτηση, στοχαστικό βάθος και ποιητική ευαισθησία, και κατέχει ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Πρώιμα χρόνια και εκπαίδευση
Η Ήβη Κούγια γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 1907. Από νωρίς φάνηκε η κλίση της προς τα γράμματα και τις τέχνες. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχοντας ως δάσκαλό της τον σημαντικό ελληνιστή Οκτάβιο Μερλιέ, ο οποίος αναγνώρισε και ενίσχυσε την ποιητική της φωνή. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα γερμανικής φιλολογίας στην Abendschule, καθώς και αγγλικής γλώσσας, μουσικής, ζωγραφικής και χορού.
Η πολυδιάστατη μόρφωσή της συμπληρώθηκε με φοίτηση στη Δημοσιογραφική Σχολή Αθηνών, γεγονός που την προετοίμασε και για την ενασχόλησή της με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Λογοτεχνική πορεία
Η Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη υιοθέτησε το ψευδώνυμο Μελισσάνθη στις αρχές της λογοτεχνικής της σταδιοδρομίας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1930 με την ποιητική συλλογή Φωνές Εντόμου, ενώ η δεύτερη συλλογή της, Προφητείες (1931), τράβηξε το ενδιαφέρον της λογοτεχνικής κοινότητας και καθιέρωσε τη φήμη της. Το έργο της διακρίνεται για τη συναισθηματική ένταση, τη μεταφυσική αγωνία και τη βαθιά αίσθηση του ανθρώπινου πεπρωμένου.
Συνολικά εξέδωσε οκτώ ποιητικές συλλογές, ενώ δημοσίευσε και πλήθος ποιημάτων σε περιοδικά και ανθολογίες. Η γλώσσα της είναι εσωτερική, λιτή αλλά διαπεραστική, και η θεματολογία της συχνά εστιάζει στον πόνο, τη μοναξιά, τον θάνατο, την ελπίδα και την πνευματική αναζήτηση.
Δημόσια παρουσία και προσφορά
Η Μελισσάνθη εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικών σε σχολεία, ενώ από το 1945 έως το 1955 συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), παρουσιάζοντας εκπομπές που αφορούσαν την ελληνική και ξένη ποίηση. Επίσης, πραγματοποίησε ραδιοφωνικές διασκευές θεατρικών έργων και ανέγνωσε δικές της εργασίες, συμβάλλοντας στην εξοικείωση του κοινού με τη λογοτεχνία.
Σχέσεις με πνευματικούς ανθρώπους
Από την αρχή της πορείας της, συγκέντρωσε τον θαυμασμό κορυφαίων ποιητών και κριτικών. Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης τη χαρακτήρισε ως «ποιητικό φαινόμενο που αγγίζει το θαύμα», ενώ ο Μάρκος Αυγέρης έγραψε ότι η ποίησή της είναι «μοντέρνα, βαθιά και απόλυτα ανθρώπινη».
Προσωπική ζωή
Το 1932 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Σκανδαλάκη, δικηγόρο, πολιτικό και συγγραφέα φιλοσοφικών δοκιμίων. Η σχέση τους υπήρξε καθοριστική και πνευματικά γόνιμη, και ενίσχυσε τη σταθερότητα της προσωπικής της ζωής, επιτρέποντάς της να αφιερωθεί στην ποίηση.
Βραβεύσεις και αναγνώριση
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις:
Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών (1936)
Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1965)
Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976)
Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη
Χρυσός Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος της Ευποιίας, για τη συνολική της προσφορά στην ελληνική ποίηση
Θάνατος και κληρονομιά
Η Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη (Μελισσάνθη) πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1991, αφήνοντας πίσω της ένα έργο διαχρονικό και βαθιά συγκινητικό. Η ποίησή της παραμένει αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού, τόσο για τη λυρική της ποιότητα όσο και για το υπαρξιακό της βάθος.
Η Μελισσάνθη είναι μια από τις σπάνιες φωνές της ελληνικής ποίησης που κατάφερε να ενώσει την εσωτερική αγωνία με την καλλιτεχνική ωριμότητα, και να εκφράσει τον σύγχρονο άνθρωπο με αυθεντικότητα και ποίηση.
sidirokastro.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου