Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

15η εβδομάδα Ιταλικής Γλώσσας

15η εβδομάδα Ιταλικής Γλώσσας
Όπερα, συναυλίες, θέατρο, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, διαλέξεις και συναντήσεις, εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις...
Η 15η εβδομάδα Ιταλικής Γλώσσας είναι εδώ και τα περιλαμβάνει όλα, μαζί με δύο ξεχωριστά αφιερώματα, στον Δάντη και τον Ίταλο Καλβίνο. Ξεκινώντας από αυτή την Τετάρτη και για τις υπόλοιπες δέκα μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα φάσμα εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, με τίτλο «Τα ιταλικά της μουσικής, η μουσική των ιταλικών». Θα έχουμε την ευκαιρία να εντρυφύσουμε μέσα από κορυφαία πολιτιστικά έργα αλλά και επιμορφωτικές δράσεις στον ιταλικό πολιτισμό.

Για να πάρετε μια γεύση, δείτε παρακάτω την διάρθρωση του προγράμματος εκδηλώσεων του φεστιβάλ.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Από Πέμπτη 1/10 έως Σάββατο 17/10/2015
Ο Δάντης, η ζωή και τα έργα του, η πορείαΕικονογραφική έκθεση που υλοποιήθηκε από την Società Dantesca σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ της Ιταλίας.
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 19:00
Η ζωή του Δάντη, νέες προσεγγίσεις και αναθεωρήσεις:Διάλεξη του Aldo Maria Costantini, καθηγητή Ιταλικής Λογοτεχνίας, Φιλολογίας & Κριτικής του έργου του Δάντη στο Πανεπιστήμιο Ca' Foscari της Βενετίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Società Dante Alighieri και της 750ης επετείου από τη γέννησή του.
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 19:30
Giovani talenti in musica Συναυλία για πιάνο και βιολί με τους Φίληβο Γκάτζιο και Μαρία Αθανασιάδου, δυο νέα ταλέντα, 12 και 17 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι θα παίξουν έργα από το κλασικό ρεπερτόριο.
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 18:00
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Στον κήπο των ήχων»: Η ταινία, σεσκηνοθεσία του Nicola Bellucci, αφηγείται την ιστορία του Wolfgang Fasser, μιας ασυνήθιστης προσωπικότητας μεταξύ μαγικού αυλητή και θεραπευτή. Ο Wolfgang δεν ήταν πάντα τυφλός. Η όρασή του χάθηκε προοδευτικά με αντιστάθμισμα μια ιδιαίτερη μουσική ακοή. Χάρις σε αυτό το ταλέντο ασχολείται με παιδιά που λόγω ψυχοκινητικών προβλημάτων έχασαν την ικανότητα να εκφράζονται, ανακαλύπτοντας μαγικούς και αντισυμβατικούς δρόμους για να επικοινωνήσει μαζί τους. Μια ταινία με γεύση παραμυθιού. (Στα ιταλικά με υπότιτλους στα ελληνικά.)
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ελβετίας επί τη ευκαιρία της Εβδομάδας Ιταλικής Γλώσσας στον κόσμο.
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 20:00
«Καλώς ήλθατε στο νότο»: Προβολή της ταινίας σε σκηνοθεσία του Luca Miniero. Ο Umberto Scipione, συνθέτης της μουσικής επένδυσης της ταινίας, θα είναι παρών στην προβολή. Ο Alberto, υπεύθυνος ταχυδρομείου σε μια κωμόπολη του Βορρά, παίρνει μετάθεση για ένα μικρό χωριό της Καμπανίας που φαντάζει στο μυαλό του πραγματικός εφιάλτης. Φορτωμένος με προκαταλήψεις, ο Alberto ξεκινάει μόνος του προς εκείνη που θεωρεί, γη της Καμόρα, των σκουπιδιών στο δρόμο και των τεμπέληδων του Νότου. Προς μεγάλη του έκπληξη θα ανακαλύψει ένα γοητευτικό κόσμο με στοργικούς συναδέλφους, ένα φιλόξενο λαό. (Στα ιταλικά με ιταλικούς υπότιτλους.)
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 10:30
«La serva padrona»: Opera buffa του Giovanni Battista Pergolesi, μια παράσταση της όπερας, «Υπηρέτρια κυρά» που έγραψε ο διάσημος Ιταλός συνθέτης και βιολιστής του 18ου αιώνα. Διασκευή, προσαρμογή και σκηνοθεσία:Skull of Yorick Productions. (Στα ιταλικά και στα ελληνικά.)
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 19:30
«Καλώς ήλθατε στη μουσική μου: συνάντηση με το δημιουργό»Διάλεξη του Umberto Scipione. Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και ενορχηστρωτής, διδάσκει στο Ωδείο «Santa Cecilia» της Ρώμης. Είναι επίσης συνθέτης μουσικής για τον κινηματογράφο, για ταινίες μικρού μήκους, ραδιοφωνικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 19:30
«I pagliacci»Παράσταση του Ruggero Leoncavalloσε ροκ εκδοχή, της όπερας «Οι παλιάτσοι» που συνέθεσε ο ναπολιτάνος συνθέτης του 19ου αιώνα, ο οποίος είχε συγγράψει κυρίως μελόδραμα και οπερέτα. Διασκευή, προσαρμογή και σκηνοθεσία: Skull of Yorick Productions. (Στα ιταλικά)
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 - ώρα 19:30
«L’opera è uscita dal paradiso»Η παράσταση της Κασσάνδρας Δημοπούλου, «Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο» στοχεύει στην «γνωριμία» του κοινού με την όπερα, μέσα από τα πιο διάσημα έργα της ιταλικής λυρικής μουσικής. Τέσσερις διάσημοι λυρικοί τραγουδιστές πεθαίνουν σε ατύχημα. Βρίσκονται στην είσοδο του Παραδείσου όπου ένας περίεργος τύπος τους πληροφορεί ότι για να εισέλθουν πρέπει να περάσουν από ακρόαση. Εκείνο όμως που τους περιμένει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που φαντάστηκαν. Παραγωγή - σκηνοθεσία: Skull of Yorick Productions. (Στα ιταλικά και στα ελληνικά.)
Παρασκευή 23 - Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
«Αόρατες πόλεις» - αφιέρωμα στον Italo Calvino: Τριάντα χρόνια από το θάνατο του Ίταλο Καλβίνο, η διημερίδα- αφιέρωμα που γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφορά έναν από τους σπουδαιότερους Ιταλούς μυθιστοριογράφους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με μεγάλη πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική δράση. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ομιλίες, workshops, εικονογραφική έκθεση και εικαστικές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα:
Διαλέξεις:
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου από τις 9:30 έως τις 21:00 // Σάββατο 24 Οκτωβρίου από τις 10:00 έως τις 14:00.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος και ο καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεράσιμος Ζώρας.
Workshops:
Η Αθήνα ως Αόρατη Πόλη: αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό να την ανακαλύψει.
Εικονογραφική έκθεση και εικαστικές εγκαταστάσεις:
Εγκαίνια Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 21:00
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ιταλικό μορφωτικό Ινστιτούτο εδώ.

Για μερικές εκδηλώσεις η κράτηση είναι απαραίτητη.

Εύη Μπανταβάνου                  debop.gr

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα
14.10.2015 - 23.10.2015
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...