Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Το καπλάνι της βιτρίνας, πάει θέατρο!

Το καπλάνι της βιτρίνας, πάει θέατρο!
«Ευ-πο, Λυ-πο»;
Μια ερώτησηΠΑΙΧΝΊΔΙ ανάμεσα στη Μυρτώ και τη Μέλια. Ο μυστικός κώδικας των δύο αδελφών με τον οποίον εκφράζουν τη διάθεσή τους πριν πέσουν για ύπνο: «πολύ ευχαριστημένες» ή «πολύ λυπημένες». Οι δύο διαφορετικές όψεις της ζωής σαν τα δύο διαφορετικά μάτια του καπλανιού: του βαλσαμωμένου αιλουροειδούς στη γυάλινη βιτρίνα του σαλονιού. Ένα γαλανό κι ένα μαύρο...

«Ευ-πο, ευ,πο!», λοιπόν, αφού «Το καπλάνι της βιτρίνας», το εμβληματικό πρώτο βιβλίο της αγαπημένης Άλκης Ζέη, θα παρουσιαστεί φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο από την «Εταιρία Θεάτρου και Πολιτισμού Μέθεξις 2010», σε σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Αυτοβιογραφικό, ευαίσθητο και συναρπαστικό, το βιβλίο της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όταν  πραγματικότητα και παιχνίδι “συνομωτούν”  και πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.

Η ίδια η σκηνοθέτης σημειώνει: «Η μικρή Μέλια, που ονειροπολεί και θέλει να γίνει συγγραφέας, η Μυρτώ, που θέλει να γίνει αρχηγός, ο αξέχαστος παππούς με τους αρχαίους του, τα παιδιά από τα τσαρδάκια, ο ξάδελφος τους ο Νίκος, που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του καπλανιού, θα ζωντανέψουν στη σκηνή για να μας ταξιδέψουν ξανά σε εκείνο το καλοκαίρι του 1936 στο Λαμαγάρι, όπου παιχνίδι και πραγματικότητα μπερδεύονται, η συγκίνηση διαδέχεται το χιούμορ και η σκληρή καθημερινότητα απαλύνεται από την παιδική αφέλεια, την αισιοδοξία και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο.»
Συντελεστές:
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία:  Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια:  Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική και στίχοι:  Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Προβολές Video και Video Art:  Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί:  Χρήστος Τζιόγκας
Κίνηση-Χορογραφία: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη:  Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας,  Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Παίζουν οι ηθοποιοί: 
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.
Κρατήσεις:  210-3221579 & 210-5325563

Μαρία Σπανουδάκη               debop.gr

Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7
08.11.2015
Σά.: 13:00, Kυ.: 11:30 & 15:00
€12, €10 (ΠΑΙΔΙΚΟ), €40 (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...