Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Σεργιάνι στην Ελληνική Παράδοση, Νίκος Φιλιππίδης - Θεσσαλονίκη


Ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ», διοργανώνει τον ετήσιο χορό του με το ΝΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ.

Γεννήθηκε στο Κεράσοβο της Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων. Προέρχεται από μια πολύ παλιά μουσική σκλήθρα ( οικογένεια ) και μεγάλωσε μέσα σε περιβάλλον με πολλούς μουσικούς, καθώς ο πατέρας του Φίλιππας Φιλιππίδης έπαιζε κλαρίνο.

Στην ηλικία των έξι ετών ξεκίνησε να παίζει φλογέρα και στα οχτώ του αφιερώθηκε στη μελέτη των παραδοσιακών οργάνων. Έπαιζε φλογέρα, σαντούρι, βιολί και δεύτερο κλαρίνο σε περιοδείες που έκανε με τον πατέρα του σε διάφορα πανηγύρια της Ελλάδος.

Στα δεκαέξι του μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές του και παράλληλα εμφανιζόταν σε διάφορε συναυλίες.
Η δεξιοτεχνία του τον έκανε περιζήτητο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα πολλές φορές, καλεσμένος σε διάφορα φεστιβάλ και πανηγύρια, πριν επιστρέψει στην Αθήνα και συνεργαστεί
επί μακρόν με το θέατρο της Δώρας Στράτου.

Ο Νίκος Φιλιππίδης είναι δεξιοτέχνης σε όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα εξαιτίας του γεγονότος ότι στα πανηγύρια, υποχρεούνταν να παίζουν οι μουσικοί ασταμάτητα για μέρες. Έτσι, για να μην εξαντλούνταν από το παίξιμο ενός και μόνο οργάνου αντάλλαζαν μεταξύ τους όργανα.

Η εκτέλεσή του σε όλα τα παραδοσιακά όργανα επιδεικνύει το μεγάλο ταλέντο του και την τεράστια εμπειρία του καθώς και την ιδιαίτερη ευαισθησία που διακρίνει το παίξιμο του.
Σπουδαίος μουσικός και κατασκευαστής οργάνων καθώς φτιάχνει ο ίδιος χειροποίητα κλαρίνα και διαθέτει βαθιά γνώση των μουσικών ιδιωμάτων της Ελλάδος.
Στόχος του είναι να διαδώσει και να γνωστοποιήσει στο κοινό την ποικιλία των ήχων και των ρυθμών της γενέτειρας του της Κόνιτσας αλλά και όλης της Ελλάδας.
Πάιζει κυρίως κλαρίνο αλλά και φλογέρα, καβάλι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ηχογραφήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Διακρίνεται για το αναγνωρίσιμο ύφος και τη στέρεα τεχνική καθώς παίζει πλέον ένα ευρύτατο πανελλήνιο ρεπερτόριο συνοδεύοντας τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδιστές του παραδοσιακού χώρου καθώς και πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές του νεότερου Ελληνικού τραγουδιού.

Μαζί του θα είναι ο Αστέριος Τράκας στο βιολί, ο Αργύρης Κόκορης στο λαούτο – τραγούδι, ο Γιάννης Λίτσιος στο τραγούδι, ο Γιώργος Νταβλιάκος στη γκάιντα – τσαμπούνα, ο Μάνος Λιανουδάκης στην Κρητική λύρα – τραγούδι, ο Βασίλης Αρχαύλης στο λαούτο, ο Γιάννης Προϊστάκης στην ασκομαντούρα και ο Βαγγέλης Τσαγανός στα κρουστά για να μας σεργιανίσουν στην Ελληνική μας παράδοση και να μας χαρίσουν μια πραγματικά αξέχαστη βραδιά.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016
Νύμφες (7ο χλμ Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά)
Πλήρες μενού και άφθονο ποτό: 18 ευρώ
Παιδικό μενού: 12 ευρώ
Ώρα έναρξης: 21.00 μ.μ

Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Μαρία Κολώνη 6947 442288
Τηλέφωνο κρατήσεων: Δημήτρης Τζελίνης 6977 385887

https://www.facebook.com/events/1211796025562265/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«ΝΥΦΕΣ»

  «Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι...