Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Όσο τ' αηδόνια δεν σωπαίνουν πάντα θα υπάρχει ελπίδα

Η ομάδα Κουκλονήματα αποτελείται από κουκλοπαίχτες, ηθοποιούς και καλλιτέχνες που αγαπάμε την κούκλα και ασχολούμαστε με την κατασκευή και την εμψύχωσή της. Για εμάς γίνεται το μέσο για να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας.
Η θεατρική παράσταση «Όσο τ’ αηδόνια δεν σωπαίνουν, πάντα θα υπάρχει ελπίδα» αναφέρεται σε στιγμές της ιστορίας του ελληνισμού από το 1910 έως το 1974. Ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές, τον παππού ……… και τη γιαγιά …….. στο δρόμο της προσφυγιάς τους από τη Σμύρνη του ’22, στην Κύπρο του ’74 και στην Αθήνα, στον αγώνα τους για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή. Οι προσωπικές τους αναμνήσεις μπλέκονται με τα ιστορικά γεγονότα όπως και η ατομική με τη συλλογική μνήμη.
Συμμετέχουν 18 χειροποίητες κούκλες, 12 ηθοποιοί, 5 μουσικοί ηχογραφημένοι στο στούντιο, που δίνουν ζωή στα λογοτεχνικά κείμενα: «Το Αηδόνι της Σμύρνης» της Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου, «Το Νιλουφέρ» του Νίκου Καζαντζόπουλου, «Ματωμένα Χώματα» και «Οι νεκροί περιμένουν» της Διδώς Σωτηρίου, «Συννεφιάζει» του Μενέλαου Λουντέμη. Η διάρκεια της παράστασης είναι μιάμιση ώρα. Κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες πάνω από 8 χρονών. Διαστάσεις σκηνικού: 4,30 μέτρα πλάτος και 2,50 μέτρα ύψος. Τα παραδοσιακά σμυρνέικα τραγούδια που επενδύουν μουσικά την παράσταση μεταφέρουν το κλίμα της εποχής. Τα ευφάνταστα σκηνικά, η πολυεπίπεδη σκηνοθεσία, η συμμετοχή διαφόρων μορφών κούκλας (γαντόκουκλες,μαρότ,μαριονέτες), η συνύπαρξη κούκλας με ηθοποιούς, η χρήση της βαλίτσας-σκηνικού συγκινούν, προβληματίζουν και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
Με απόλυτο σεβασμό στον θεατή κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούμε το κουκλοθέατρο ως ένα άμεσο και εποπτικό μέσο για να προσεγγίσουμε ιστορικά γεγονότα και για να συμβάλουμε – όσο αυτό είναι δυνατόν – στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και αισθητικής καλλιέργειας. Επιδίωξή μας είναι να μεταφέρουμε μηνύματα ειρήνης, αδελφοσύνης, αγάπης και ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και μισαλλοδοξία.
Επιμέλεια κειμένων-σκηνοθεσία : Σοφία Δελλαπόρτα
Σκηνογραφία : Ιωάννης Φώτης
Μουσική επιλογή : Δημήτρης Τσακιλτζής

Είσοδος: 10 ευρώ και 8 ευρώ μειωμένο
Κρατήσεις θέσεων: 698.207.6570

Σοφία Δελλαπόρτα 
Ηθοποιός Σκηνοθέτης. Φοίτησε στην σχολή υποκριτικής του Άκη Δαβή στο θέατρο Αλκμήνη. Συνεργάζεται από το 2010 με τον Δήμο Κεφαλλονιάς. Υπεύθυνη Θεάτρου στα Λασκαράτεια και Ιακωβάτεια Δρώμενα. Μελετά το ελληνικό και επτανησιακό θέατρο και συνεργάζεται με συλλόγους για την διάδoση της ελληνικής παράδοσης. Μέλος της ομάδας <<κουκλονήματα>> που ασχολείται με την μελέτη ιστορικών γεγονότων και την απόδοσή τους μέσα από την εμψύχωση της κούκλας.

Ιωάννης Φώτης
Εικαστικός, ζωγράφος, ξυλογλύπτης, σκηνογράφος. Μέλος της ομάδας <<κουκλονήματα>>.

Δημήτρης Τσακιλτζής
Mουσικός ερευνητής και μουσικός παραγωγός (Παραδοσιακού Μικρασιάτικου,Σμυρναίικου,Ρεμπέτικου & Λαϊκού τραγουδιού) !!! Ψηφιοποίηση & αποτύπωση εικόνας και ήχου,σπάνιων αρχείων της Μικράς Ασίας και του προσφυγικού Ελληνισμού! 2012-2018 υπεύθυνος τμήματος Διάδοσης & Διάσωσης Μικρασιατικού Πολιτισμού (Συλλόγου Μικρασιατών Χαλανδρίου Ρίζες)...2012-2016 Μουσικός παραγωγός του Ράδιο Μικρασιάτης (Δίκτυο Μικρασιάτης/Asia Minor Greeks Network)...2016 -2018 Μουσικός παραγωγός Ραδιοφωνικού σταθμού 'Ρεμπέτικο για λίγους'

2/12/2018
Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Ευμήλου 2-4, 26222 Πάτρα


https://www.facebook.com/events/904726116387947/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...