Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Στεμνίτσα–Καρύταινα!

Στεμνίτσα -Καρύταινα .

Μια διαδρομή που τα έχει όλα . Ιστορία ,θρησκεία , βλάστηση, τρεχούμενα νερά, γεφύρια , νερόμυλοι . Η φύση αναλαμβάνει την κάθαρση μυαλού και ψυχής. Η πεζοπορίες θα είναι δυο μια μικρή 4,00 χιλ. και μια μεγαλύτερη 9,00χιλ..

Ξεκινώντας από την ιστορική Στεμνίτσα πεζοπορούμε στο κατηφορικό μονοπάτι και σύντομα αντικρίζουμε τη Μονή Τίμιου Προδρόμου “κρεμασμένη” από το βράχο. Η λέξη ‘‘δέος’’ περιγράφει εν μέρει όσα αισθάνεται ο πεζοπόρος μπροστά σε αυτό το μεγαλείο. Η μονή ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από τη συνένωση των ασκηταρειών που υπήρχαν στην περιοχή από τον 12ο αιώνα. Τα κελιά των μοναχών είναι χτισμένα πάνω στον απόκρημνο βράχο και στηριγμένα με δοκάρια. Εδώ θα κάνουμε την πρώτη μας στάση για να θαυμάσουμε την Μονή . Η διαδρομή συνεχίζει παράλληλα με τον Λούσιο ποταμό ,επόμενη στάση μας το γεφύρι του Πολυγένη και το τέρμα της μικρής διαδρομής . Εδώ βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού , καθόλου τυχαία, βέβαια, η τοποθεσία , αισθάνεσαι και σήμερα την ενέργεια . Ακλουθώντας το μονοπάτι προς τα νότια, συναντάμε τα Κυκλώπεια τείχη ,απομεινάρια της μεγάλης ιστορίας του τόπου . Το τοπίο αλλάζει η βλάστηση γίνεται ποιο πυκνή και σε λίγο ο ήχος του Λούσου ποταμού θα μας συντροφεύει ώσπου να φτάσουμε να πεζοπορούμε παράλληλα με αυτόν . Η διαδρομή είναι μαγική κρυστάλλινα νερά πλατάνια και οργιώδη βλάστηση σε όλη την πορεία μέχρι το υπέροχο γεφύρι της Καρύταινας , η το γεφύρι του Ατσίχολου που τελειώνει και το μονοπάτι . Περιττό να πω ότι στο τέλος η βουτιά στον Λουσιο επιβάλετε !!

Καρύταινα. Τελευταία μας στάση η Καρύταινα ένα Ιστορικό χωριό τόσο... «ελληνικό», που απεικονιζόταν στην πίσω πλευρά του πεντοχίλιαρου.. Η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί ως το Τολέδο της Ελλάδας και μας προσκαλεί να βολτάρουμε σε στενά σοκάκια, κεραμοσκέπαστα αρχοντικά και βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και να ανηφορίσουμε μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία του χωριού, ως το πετρόκτιστο φράγκικο κάστρο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και δεσπόζει στο μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό. Χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα, αλλά «έδρασε» και κατά την Τουρκοκρατία, και κατά την Επανάσταση . Όπως μαρτυρούν τα ιστορικά βιβλία, η Καρύταινα πρέπει να εμφανίστηκε γύρω στο 13ο αιώνα επί Φραγκοκρατείας στην Ελλάδα, όπότε έγινε πρωτεύουσα μιας εκ των βαρωνιών των Φράγκων. Το Κάστρο της Καρύταινας, που κατασκευάστηκε εκείνη την εποχή από την οικογένεια των Ντε Μπρυγιέρ, έμελλε να την συντροφεύει μέχρι σήμερα και να είναι η αιτία της ισχύος που απέκτησε η περιοχή, με την καλή κατασκευή του και την σπουδαιότητα του σημείου κατασκευής του.

Πεζοπορική διαδρομή. Πρώτη μικρή .
Βαθμός Δυσκολίας: Α
Απόσταση Πεζοπορίας: χλμ .4.00 .
Ώρες πορείας: 1,30 με 2.00 μαζί με τις στάσεις .
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +15μ
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -450μ

Πεζοπορική διαδρομή. Δεύτερη μεγάλη .
Βαθμός Δυσκολίας: Α
Απόσταση Πεζοπορίας: χλμ .9.00 .
Ώρες πορείας: 4,00 με 4.30 μαζί με τις στάσεις .
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +650μ
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -130μ

Η διαδρομή πραγματοποιείται σε ορεινό περιβάλλον και απαιτείται καλή υγεία και στοιχειώδες επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία του συλλόγου μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη . Οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον .

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Κυριακή πρωί στις 7.00 πμ. στο γνωστό σημείο (Θηβών 222 και Σωκράτους ,φούρνος τα Γιάννενα 100 μέτρα από τον σταθμό μετρό της Ανθούπολης )

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κυριακή βράδυ στις 21,30 μμ περίπου
Δεν ξεχνάμε , προσωπικό φαρμακείο ,φωτογραφικές μηχανές ,καλή διάθεση και χαμόγελα .
Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή ή στο E-mail.( fisikperipeteia@yahoo.com ) η επικοινωνήστε στα τηλ: 6932967222 Vodafone ΝΙΚΟΣ – 6936216921 wind ΝΙΚΟΣ – 6934794834 wind ΚΑΤΕΡΙΝΑ. Oι κρατήσεις των θέσεων θα γίνονται στους διοργανωτές μέχρι της 18-9-2019 .
Ακυρώσεις 5 μέρες πριν την εκδήλωση δε υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της προκαταβολής , εάν δεν καλυφτεί η θέση .

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ !
Σακίδιο πλάτης , νερό, σνακ , πεζοπορικά μποτάκια η παπούτσια , καπέλο ,μπατόν ,μαγιό , προσωπικό φαρμακείο -επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν). - Το όχημα μεταφοράς θα μας περιμένει στο τέλος της διαδρομής όπου και θα ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητά μας, οπότε αφήνουμε στο όχημα ότι δεν μας είναι απαραίτητο για την πεζοπορία.

Κόστος συμμετοχής: 18€
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
-τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό μας με Πούλμαν .
-τις διαδρομές.
-έξοδα οδηγού.
-διόδια .
-Φ.Π.Α 24%.
-ότι άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής .
Ακυρώσεις 5 μέρες πριν την πεζοπορία δεν επιστρέφονται οι συμμετοχές
.Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του. Επίσης όσοι συμμετέχουν στις εκδρομές και βγάζουμε φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης). ). Επίσης πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες, ασθένειες..

https://www.facebook.com/events/979921012350893/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...