Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μνήμη: Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο - Ex Silentio

Η συναυλία του συνόλου Ex Silentio είναι αφιερωμένη στην πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου μέσα στους αιώνες και περιλαμβάνει έργα από τις μονοφωνικές παραδόσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Εμπνευσμένο από την πλούσια και πολυδιάστατη ζωή της αυλής του Βασιλιά της Καστίλλης και της Λεόν, Αλφόνσου του Σοφού (Ισπανία 13ος αιώνας), το πρόγραμμα MNEME (Μνήμη) φέρνει μαζί γλώσσες, όργανα και εκτελεστικές πρακτικές από τη Νότια Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιδέα της μνήμης συνδέονταν αδιάκοπα με τη μουσική τέχνη ενώ τεχνικές μνήμης (Mnemotecnicae) συναντάμε σε μεσαιωνικές πηγές ήδη από το μνημοτεχνικό «χέρι» του Guido d’ Arezzo (1000μ.Χ.). Κατά τον Μεσαίωνα τόσο η λόγια όσο και η λαϊκή μουσική παίζονταν και διδάσκονταν ευρέως προφορικά. Χάρη στη μνήμη των μουσικών η τέχνη μεταδίδονταν μέσα από τον χρόνο ακριβώς όπως και στην παραδοσιακή μουσική των διαφόρων χωρών. Το πρόγραμμα εστιάζει σε όψιμη Μεσαιωνική και σε παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές της Μεσογείου: από την Καστίλλη, την Προβηγκία, την Τοσκάνη, τη Θράκη και τις Κυκλάδες. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιωματικά χαρακτηριστικά. Η κάθε μία μεταφέρει τη δική της μνήμη, ως μια μοναδική ερμηνεία του κόσμου.
Δημήτρης Κούντουρας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεοδώρα Μπάκα: τραγούδι
Δημήτρης Κούντουρας: μεσαιωνικά φλάουτα & διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς: ούτι
Ηλέκτρα Μηλιάδου: βιέλα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δευτέρα – Παρασκευή 9.30 –13.30
Τηλ. 22894531-2
Email: culture@ucy.ac.cy
_________________________________________________
Mneme:
Medieval Music from the Mediterranean
Ex Silentio
The Ex Silentio Ensemble explores the rich musical tradition of the Mediterranean, presenting works from the monophonic traditions of Spain, Italy, France and music from the Eastern Mediterranean. The programme focuses on late Medieval and traditional music from various regions of the Mediterranean: Castile, Provence, Tuscany, Thrace and the Cyclades, each of which has its own idiomatic characteristics and carries its own mneme reflected in a unique perception of the world.
Theodora Baka: vocals
Dimitris Kountouras: Medieval flutes & direction
Thymios Atzakas: oud
Electra Miliadou: vielle


INFORMATION
Monday – Friday 9.30 – 13.30
Tel. 22894531-2
Email: culture@ucy.ac.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου στο Athens Marriott Hotel

Έργα Π. Καρούσου για την Μελίνα Μερκούρη στο Athens Marriott Hotel   Κυριακή, 21 Απριλίου 2024. Έργα του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου σ...